Канцлерът осъди атаката в Берлин

В първото си официално изявление след трагедията в Берлин, германският канцлер Ангела Меркел нарече нападението на коледния базар терористичен акт. Тя осъди атаката в Берлин и каза, че това е един много труден ден за Германия.

Пакистанец на 23 години е арестуван за кървавото нападение, при което загинаха 12 души, а 48 бяха ранени. Според германски медии обаче е възможно атентаторът да е все още на свобода и да е въоръжен.

"Има много неща, които още не знаем с достатъчно сигурност, но на този етап трябва да приемем, че това беше терористично нападение. Знам, че ще бъде трудно за всички нас да приемем, ако се докаже, че извършителят е търсил защита и убежище в Германия", заяви Меркел.

Tя посети мястото на трагедията и положи там цветя в памет на жертвите.

Междувременно германските специални части направиха обиск в бежанския център, разположен в бившето берлинско летище Темпелхоф. Именно там се предполага, че е живеел арестувания за нападението мъж.

"Арестуван е човек, който е заподозрян за нападението. Той обаче отрича да има участие и разследването продължава във всички посоки... Арестуваният идва вероятно от Пакистан. Пристигнал е на 31 декември 2015 г., регистрирал се е и през февруари се появява в Берлин", заяви министърът на вътрешните работи Томас Де Мезиер. 

Заподозреният не е фигурирал в нито една база данни за радикализирани лица, но е бил известен с по-дребни криминални прояви. Според разследващите той застрелял полския шофьор на камиона, след което се врязал в множеството на коледния базар. Мъжът се опитал да избяга, но бил задържан на около 2 километра от мястото на трагедията.

По последни данни 12 души са загинали, а 48 са ранени, след като камион се вряза в понеделник вечер в коледен базар в Берлин към 20:00 ч. местно време. Състоянието на много от ранените е тежко и полицията не изключва броят на жертвите да се увеличи. 

Германското министерство на вътрешните работи определи случилото се вчера на базара в Берлин като атентат, предаде Франс прес.

Ведомството призова коледните базари в столицата да останат днес затворени в знак на съпричастност с жертвите. Ведомството обяви обаче, че коледните базари в страната и други коледни и новогодишни прояви трябва да продължат, като бъдат взети адекватни мерки за сигурност.

Няма значение какво ще научим за мотивите на нападателя. Ние не трябва да допуснем да ни отнемат нашия начин на живот, основаващ се на свободата, заяви германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер.

Видеa: Ruptly