След нападението центърът на германската столица продължава да е блокиран

Германската полиция издирва тунизиец за атаката в Берлин, която отне живота на 12 души на коледен базар. Стотици протестират срещу миграционната политика на Меркел. 

Около 18 часа местно време в Берлин започна протест под наслов "Любовта ще победи омразата". Събралите се хора се опасяват, че крайно десните настроения ще станат прекалено силни сега заради случилото се на коледния базар в Берлин. Те казват: "Бежанците имат място тук, омразата не!" 

От другата страна на улицата е протестът на Германската демократическа партия. Това е формация, популярна със своите крайнодесни настроения, с омразата си към бежанците и своите ксенофобски настроения. Полицаите в германската столица правят всичко възможно, за да предотвратят двата протеста да се слеят. 

По темата

Часове след атентата германската полиция беше убедена, че е заловила извършителя. Оказа се, че греши и го пусна заради липса на доказателства. Днес следобед стана ясно, че се издирва 23-годишен тунезиец на име Анис. Негов документ за самоличност е бил намерен под шофьорската седалка на камиона, който се вряза коледния базар в Берлин.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Снимката от шофьорската книжка, намерена в камиона на коледния базар

Според германските медии, заподозреният е познат на полицията като опасен човек, свързан с голяма ислямистка мрежа. Твърди се, че е планирал атентати в Германия още от 2015 година. В Северен Рейн Вестфалия, където е издаденo временноtо му разрешително за престой, се поведе и полицейска операция.

Появи се и нова информация за поляка, който беше намерен убит на седалката до водача. Най-вероятно той се е опитал и успял да отклони камиона, за да не премине през целия коледния базар. При опита си да спаси другите, е бил убит.

По правило при берлинските коледни базари, разстоянието между павилионите трябва да е толкова голямо, че да може да мине пожарна. Ако камионът не беше отбил, вероятно броят на жертвите щеше да е много по-висок. Разследването продължава. 

Гледайте във видеото как изглежда Берлин след атаката.