Имаме амбиции да се регистрираме и да участваме на изборите, коментира бившият министър

„Ако другите говорят за реформи, хората обединени тук, могат да правят реформи”, заяви при учредяването на новата политическа партия “Да, България” бившият министър на правосъдието Христо Иванов, цитиран от БГНЕС.

За Иванов е важно, че това са хора, които могат да се откажат от властта, когато видят, че не се справят. Най-големият капитал на тази организация е, че граждани, независими от различни задкулисни структури, решават да потърсят доверието на обществото и се надявам, че ще получат този мандат за продължаване на реформите както в Конституцията, съдебната система, прокуратурата и антикорупционната реформа.

По темата

„Имаме амбиции да се регистрираме и да участваме на изборите”, коментира Иванов.

Кристиян Таков - отправи призив към хората: “Политизирайте се! Повечето свестни хора, които познавам, на въпроса защо не се занимават с политика, казват, че си изкарват парите по почтен начин”. За съжаление според него и това вече е трудно постижимо, защото политиката е оставена на тези, които пречат, за да се изкарват почтено пари. „В България, поради криво тръгналия преход, политиката се превърна в нещо лошо”, допълни той.

Таков каза и че един от преките пътища към постигане на отблъскване от политика е непостижимите цели, затова според него е добре да се поставят малко, но постижими цели като оправяне на правосъдието, на несправедливостта и образованието. „Търсим максимално широка подкрепа от максимално много свестни хора”, категоричен е той.

„За времето, в което полагат усилия имат вече 3 хил. поддръжници на сайта”, разказа Иванов. „Много от тези хора помагат с различни доброволчески усилия. Хората помагат с каквото могат - един помогнал с бус, друг с принтер”, разказа Иванов. Той обеща, че партията ще използва прозрачен модел на финансиране на своята дейност.

Обявили са банкова сметка за дарения от физически лица и които отговарят на закона за политическите партии. Обявили са и прогнозен бюджет за дейностите, които планират да извършат. За всеки разход от бюджета ще дават информация. Ще наберат изискуемите по закон 2500 гласа, за да приключат регистрацията на партията успешно. Има инициативи за срещи извън София - утре Иванов например ще е в Пловдив.

„Ще се работи и с българската общност, която живее в чужбина”, обясни още Иванов.

Пред събралите се медии той каза също, че няма да убеждаваме никого дали сме или не сме партия на една или друга активна гражданска група, надяваме се да стъпим на енергията на тези граждански общности, които последните няколко години промениха и променят политическия пейзаж. „Тази партия е на осъзнаването на тези граждански среди, включително ”Протестна мрежа”, но не само”, заяви Иванов.

Според него всеки активен гражданин е добре дошъл при тях, стига да споделя техните идеи. “За да можем да променим политиката в България, това ще изисква усилията на широк кръг субекти. Като идеята според Иванов е да се създаде максимално широк антикорупционен фронт, който обединява не само политически лица, но и граждани и граждански структури.

Сред учредителите на новата партия има силно представителство на ИТ сектора, както и познати имена като Мануела Малеева, Камен Алипиев, Виктор Стоянов, Захари Карабашлиев, Боян Юруков и други.