Той струва по 5 милиона евро на километър

Първото соларно шосе в света беше открито днес в северозападния френски регион Нормандия, с все още тестова технология на разстояние от един километър, чиито създатели се надяват тя да започне да се изнася в чужбина, предаде БТА.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА НЕОБИЧАЙНОТО ШОСЕ

По целия отрязък от пътя на изхода на малката община Турувр са залепени фотоволтаични панели. Тези 2800 квадратни метра плочки с вид на пластифициран плочник позволява да се произведе енергия, равняваща се на общественото осветление в град с 5000 жители, според компанията, отговаряща за проекта.

Технологията е разработена от дружеството Колас (Colas), филиал на френската група Буиг (Bouygues) в партньорство държавната научно-изследователска група СЕА Тек (CEA Tech). Разходите по проекта - 5 милиона евро - са покрити от държавна субсидия.

"Това е гениална идея, използва се пространство, което служи за друго и няма да използва земеделски земи в много населените страни", увери френската министърка на околната среда Сеголен Роаял при откриването на отсечката с електрическа мрежа.

Инсталацията се експериментира от няколко месеца на четири пилотни обекта във Франция - на паркинги или пред обществени сгради - но с много по-малки площи, покрити със соларни плочи.

Идеята предизвиква интерес и в чужбина. В Холандия от две години е изградена 70-метрова соларна колоездачна писта северно от Амстердам.

Германия също проявява интерес, като планира тестов 150-метров пътен участък близо до западния град Кьолн, а в Съединените щати щатът Мисури разработва инсталирането на около 19 квадратни метра соларен тротоар близо до Шосе 66.

При всички тези проекти на пътя се лепят слънчеви пана, защитени от смола, за да се произвежда електричество. Предимството е, че това производство не пречи на никого на тези площи, които за заети от коли средно 20 процента от времето, отбелязва Колас.

Недостатъкът е, че разположените на плоскост панели произвеждат по-малко електричество от наклонените панели, а цената на тази електроенергия е по-висока, отколкото от слънчевите панели по покривите.