Хората мислели, че той ще им послужи като заместител на алкохола

Расте броят на руснаците, починали след пиене на козметичен продукт. Те вече са 72, а десетки остават в болница, някои в критично състояние. Владимир Путин разпореди промени в законите. Може ли да бъде спряна фаталната поредица? 

По темата

Въпреки че на етикета на лосиона за вана пише, че не е годен за консумация, руснаците се подлъгали по съдържанието. А там пише, че препаратът съдържа етилов алкохол.

"Това се превърна в бизнес. Резултат от свиването на продажбите на нормален алкохол. Но това е пълно безобразие. И е очевидно, че трябва да му бъде сложен край. Да се збрани продажбата на такъв тип препарати", заяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев. 

Става дума за истинска епидемия. Счита се, че до 20 милиона руснаци пият нелегален или собственоръчно направен алкохол. Включително одеколони, антифриз, почистващи препарати и лекарства.

"Подготвихме, заедно с министерство на финансите, промени във федералния данъчен закон. Тези продукти ще бъдат задължително етикетирани по нов начин. А ако са лекарствен продукт, ще се продават само с рецепта", заяви вицепремиерът на Русия Александър Хлопонин. 

Но не е ясно дали това ще е достатъчно. Сурогатните източници на алкохол са много по-евтини от водката в магазина. На места дори има вендинг машини за подобни заместители. Обозначени са като машини за продажба на лекарствени средства, но всички знаят за какво служат.

Най-малко 6 деца са останали сираци след последните смъртини случаи в Иркутск. Промените, които иска Путин, включват вдигане на акциза на съдържащите алкохол нехранителни вещества. Както и по-тежки наказания за производството алкохол в домашни условия.