Анис Амри е бил убит в престрелка с полицията

Престрелка в Италия сложи край на сагата с терористичния акт в Берлин. Тунизиецът Анис Амри, за когото се предполага, че прегази коледен базар с камион, беше убит от полицаи. Това се случи в покрайнините на Милано. Как се развиха събитията там и каква е реакцията в Берлин?

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ПРЕСТРЕЛКАТА ВИЖТЕ ТУК

Анис Амри бил убит в престрелка с полицията.

„При рутинна полицейска проверка, патрул е спрял съмнително лице в района на Сесто Сан Джовани, в 3 часа сутринта. Мъжът извадил пистолет и прострелял полицая, който му поискал личните документи. Служителят, Кристиан Мовио, отвърнал на огъня. За радост, Мовио не е ранен сериозно. Възстановява се в болница, но живота му не е в опасност. В резултат на реакцията на полицията, мъжът е бил убит”, обяви Марко Минити, министър на вътрешните работи на Италия.

Само няколко часа след стрелбата, Италия потвърди:

„След проверка беше установено, че убитият, без никакво съмнение, е Анис Амри, заподозреният за атаката в Берлин”, добави министър Марко Минити.

Медиите в Италия показаха униформата на ранения полицай. На рамото личи дупка от куршум. Както и партньора му, Лука Ската. Имено 29-годишния Ската е убил терориста. Той е сравнително неопитен, с по-малко от година стаж като патрулен полицай

По темата

Скоро след това стана ясна и мотивацията на Амри. Свързаната с терористите от Ислямска държава агенция Амак разпространи видео на тунизиеца. Той се е снимал сам и се врича във вярност на Ислямска държава и лично на лидера й Ал-Багдади. Терористът казва че отмъщава на кръстоносците, които бомбардират мюсюлмани.

Мерките за сигурност в Берлин са засилени. Точно затова властите са поставили на входа на коледния базар тези бетонни блокове. За да предотвратят трагедии като тази в понеделник.

„Благодарим на италианската полиция и останалите служби, които сътрудничиха по този случай. Казах на президента, че трябва по-бързо да депортираме тези, на които е отказан подслон”, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Междувременно, арести на предполагаеми терористи в Германия. Двама са задържани по обвинение, че готвели атентат в търговски център  в Северен Рейн - Вестфалия. Мъжете са двама братя на 28 и 31 години, родени в Косово. 

Припомняме, че 12 души загинаха, а 48 бяха ранени, след като камион се вряза в понеделник вечерта в коледен базар в Берлин към 20:00 ч. местно време. Полицията съобщи, че има арестуван за инцидента на "Брайтшайдплац", но малко по-късно стана ясно, че са заловили неправилния човек и издирването продължи. 

Повече по темата гледайте във видеото.