Едно от предположенията е, че то намалява възпаленията.

Децата, чиито майки са приемали високи дози рибено масло през последните три месеца от бременността си, са с по-малък риск от хронични проблеми с дишането или от астма, докато навършат 5 години, сочат резултатите от изследване, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

По темата

Предишни изследвания показаха, че недостигът на омега-3 мастни киселини по време на бременността може да повлияе върху риска от астма за бебетата. Не е ясно каква е причината за това. Едно от предположенията е, че рибеното масло намалява възпаленията.

Новото изследване на учени от университета в Копенхаген,обхванало около 700 жени, които ежедневно приемали 2,4-грамови добавки, съдържащи рибено масло или зехтин, през третото тримесечие от бременността си. Нито майките, нито учените знаели какви именно добавки са приемани за тригодишен период.

След това единствено учените знаели какви са приеманите добавки, докато децата не навършили 5 години. Майките си водели бележки за случаите, при които децата им са имали дихателни проблеми в разстояние на най-малко три дни. Оказало се, че 17% от децата, чиито майки приемали рибено масло, развили дихателни проблеми, докато това се отнасяло за 24% от децата в контролната група.

Сред децата, чиито майки приемали рибено масло, освен това имало по-малко бронхити, случаи на пневмония и други подобни инфекции. В почти всички случаи намаленият риск е свързан с деца, чиито майки били с най-ниско ниво на омега-3 мастни киселини в кръвта си в началото на изследването.