Колегите не са дооценили добре рисковете, коментира Бойко Борисов

Снежно бедствие в Югоизточна България. Стотици автомобили бяха блокирани тази нощ край Бургас. Два товарни камиона аварираха още преди полунощ - единият на пътя между Карнобат и Айтос, а другият - на пътя между Айтос и Ветрен и така направиха преминаването на други автомобили по двете отсечки невъзможно. 

СНИМКИ ОТ БЕДСТВЕНАТА СИТУАЦИЯ ВИЖТЕ ТУК

Така стотици хора прекараха нощта на пътя да чакат двете отсечки да бъдат изчистени. "Около 500 коли са, има и един автобус", обясни премиерът в оставка Бойко Борисов, който тази нощ свика кризисния щаб за защита на населението при бедствия и аварии.

Заради бедствената ситуация властта реши да затвори пътищата към Бургас. „Това се отнася и за тези, които планират да минат по магистрала „Тракия”, както и за тези, които ще минат през двата прохода”, обясни вътрешният министър Румяна Бъчварова след извънредното заседание на кризисния щаб. 

На практика в продължение на половин денонощие блокирани бяха както магистрала „Тракия”, така и обходният маршрут през Петолъчката. В следобедните часове беше възстановено движението по АМ „Тракия“ от пътен възел "Карнобат", в посока София. Остава обаче ограничено движението на коли в посока Бургас.

До кризистната ситуация се стигна и заради верижната катастрофа между 25 автомобила на магистрала "Тракия". Заради инцидента на хората им се наложи да използват обходните маршрути, за да стигнат до Бургас. 

В малките часове на нощта премиерът призова хората, които са закъсали, за търпение, защото „такива метеорологични условия не са често срещано явление”. „Разбирам ги напълно, чух се с всички, които ми писаха във Facebook и си оставиха телефона.

Смятам, че не са дооценили добре рисковете колегите и може би магистрала „Тракия” трябваше да бъде затворена изцяло днес, но до последно мислеха, че може да се минава през нея. Това ще го анализираме допълнително. До 14 часа забраняваме да се движат автомобили. И въпреки забраните за тирове имаше отново неспазване на правилата”, написа премиерът във Facebook.

"Всички екипи работят много активно, областните са на място. Полицаите вървят кола по кола и разпитват кой от какво има нужда. За съжаление верижните машини вървят бавно. Търпение, нека хората да стоят на топло, полагаме огромни усилия да пробием пътя и да могат да минат. Хиляди хора са включени в акцията. Два хотела сме осигурили в Бургас, автобуси - също, за тези, които искат да ги закараме на безопасно място”, съобщи още той. 

В разчистването на пътните отсечки и в евакуацията на хората се включи и военна техника. Тази нощ военнослужещи са помогнали за извозването на десетки бедстващи хора и са изтеглили блокирани в снежните преспи тежкотоварни автомобили и автобуси. В ранните часове на нощта военните са транспортирали и майка с 6-месечно бебе до най-близкото село Венец, където да пренощуват.

Малко преди 9.00 часа много от хората, които прекараха нощта в автомобилите си, вече бяха евакуирани. Някои от тях бяха настанени в хотели, в сгради на пожарната, в детски градини. Около 11.30 часа вече беше разчистена отсечката между Карнобат и Айтос, а около 13.00 часа беше разчистен и пътят между Бургас и Айтос. Остава препоръката пътуващите да използват обходни маршрути за Бургас през Средец и Елхово. 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На място около обяд пристигна и премиерът Бойко Борисов и призова при възможност хората да не пътуват. По думите му една от основните причини за блокадите за тежкотоварните автомобили, които нарушават забраната за движение в определени участъци. „Тировете продължават да нахалстват. Аз не знам каква е тази наглост. 50 лева глоба, плащат и тръгват“,  коментира Борисов. 

Късно снощи вицепремиерът Румяна Бъчварова предупреди, че хората, които са планирали да пътуват в тази част на България, да не предприемат такива действия, докато не бъде съобщено, че движението е пуснато.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от безплатното приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. 

Заради бедствието от МВР напомнят, че при  усложнена зимна обстановка е добре да се спазват следните правила:

Не бива да се придвижваме извън населените места сами и пеша.

Ако необходимостта  все  пак  налага да се придвижваме на открито и извън населено място, то трябва да бъдем облечени с топли дрехи, обувки и ръкавици. Със себе си е добре да носим суха храна и термос с топла напитка. При умора не бива да се спира за почивка, а да се придвижим до най-близкото населено място. Движението при виелици трябва да става далеч от сгради и далекопроводи, стълбове и дървета.  

Ако пътуваме с автомобил, преди да тръгнем трябва проверим дали  той е изправен, дали разполагаме с достатъчно гориво, а също така  и с въже, лопата и брадвичка. Превозното средство трябва да е снабдено със зимни гуми, вериги и да е с изправни светлини. Шофирането трябва да става бавно и внимателно, когато се преминава покрай сгради, близо до електропроводи и дървета.

Ако обстановката  продължи да се усложнява,  е добре да спрем в  най-близкото населено място и да изчакаме преминаването на снежната виелица или до нормализиране на ситуацията.

Не  бива да използваме двигателя  на  спряното моторно превозно средство за отопление, а при крайна необходимост това да става за кратко време, като в купето осигурим достъп на чист въздух.

Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не се разтриват със сняг – това усилва охлаждането и може да нарани кожата.

При   измръзвания   от  втора, трета   и   четвърта   степен   се   налага транспортирането на пострадалите до болнично заведение, на същите се поднасят топли и силно подсладени течности.

Стриктно трябва да се следват указанията, разпорежданията и съветите на служителите на Министерството на вътрешните работи и пътните служби.

Репортери: Георги Манев, Владислава Тричкова, Велина Сашева

 

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК