Над 320 професионални съдии от 52 националности дегустираха повече от 9000 вина

Пловдив и Тракийската низина заеха второ място в надпреварата за „Най-добра винена дестинация за 2017 година”. Класацията „10-те най-добри дестинации за винен туризъм на 2017” се прави от „Wine Enthusiast”, а резултатът съвсем не е случаен, информира plovdivtime.bg. 

Майк Де Симон и Джеф Дженсън, които съставят списъка, бяха поканени от „Probegex” като членове на журито на престижния световен винен форум „Concours Mondial de Bruxelles” в Пловдив през 2016 г. По този повод те посетиха Пловдив и региона и още тогава дадоха отлична оценка.

„Concours Mondial de Bruxelles” е най-престижният независим винен конкурс в света. През 2016 г. се проведе в Пловдив, където над 320 професионални съдии (енолози, сомелиери, винени журналисти, купувачи и вносители на вино) от 52 националности дегустираха и оценяваха над 9000 вина и алкохолни напитки от 55 страни.

България бе предпочетена за домакин в надпревара с известни винарски страни. Пловдив беше избран като център на един от най-важните лозаро-винарски райони в България – Тракийската низина, където вино се произвежда от преди повече от 7000 години. В статията

В статията на „Wine Enthusiast” се отбелязва, че в Пловдивския край младите винопроизводители създават отлични вина от местни сортове. Мавруд е едно от водещите червени вина. Това вино притежава плътен червен цвят и танин, които го нареждат до най-популярните международни сортове като Каберне Совиньон, Сира и Мерло.

Друг вид е виното Рубин – от пикантно червено грозде. Белите вина се произвеждат от родните Мискет и Димят, а също и от по-познатите Шардоне и Viognier. Те могат да бъдат свежи, произведени в инсталации от неръждаема стомана или плътни, отлежали в дъбови бъчви, се отбеляздва в статитията. 

Класацията на „Wine Enthusiast”

10-ТЕ НАЙ-ДОБРИ ДЕСТИНАЦИИ ЗА ВИНЕН ТУРИЗЪМ НА 2017 Г.

1. Аржентина, Кафаяте

2. Тракийската низина, България

3. Канарски острови, Испания

4. Марлбороу, Нова Зеландия

5. Прованс, Франция

6. Лондон, Великобритания

7. Калистога, Напа валей, Калифорния, САЩ

8. Сицилия, Италия

9. Рейнгау, Германия

10. Хууд ривър, САЩ