Къде ще бъде най-студено в страната?

Оранжев код е обявен за днес в 12 области на Източна, Северна и Южна България заради интензивни снеговалежи и бурен вятър.

Кодът е в сила за областите Русенска, Разградска, Силистренска, Търговищка, Шуменска, Добричка, Варненска, Бургаска, Сливенска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска.

В тези области ще има валежи от сняг, ще се образува нова снежна покривка до 20 см. Ще духа умерен и силен вятър, предимно от север. Ще има условия и за навявания. По Черноморието следобед с усилване вятърът от север-североизток ще бъде до 12-15 м/сек (6-7 бала по Бофорт), пориви 17-20 м/сек (7-8 бала по Бофорт), а през нощта срещу сряда ще бъде от север-северозапад 15-20 м/сек (7-8 бала по Бофорт). Вълнението на морето ще се увеличи до 4 бала.

По темата

Жълт код е обявен в 6 области заради обилни снеговалежи – това са областите Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка, Старозагорска, Габровска и Великотърновска. В тези области минималната температура ще бъде между минус 9 и минус 14 градуса. Ще има и валежи от сняг, ще се образува нова снежна покривка до 10 см.

Жълт код е обявен в 10 области на Западна България заради ниски температури. Това са областите Благоевградска, София град, София област, Пернишка, Кюстендилска Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска и Ловешка. В тези области минималната температура ще бъде между минус 9 и минус 14 градуса.

Ще се задържи облачно със снеговалежи, по-значителни в Южна България. През нощта срещу сряда и в Североизточна България валежът ще се усили. С повишението на температурите в югоизточните райони снегът временно ще премине в дъжд.

Североизточният вятър ще се усили и в Източна България ще е временно силен, уточниха от НИМХ. Минималните температури ще са между минус 9° и минус 14°, по-високи по южното крайбрежие; в отделни райони в Северна България при изясняване и стихване на вятъра - до минус 20°.

Максималните температури ще са в широки граници: от минус 9-11° в Северозападна България, до 2-3° в крайните югоизточни райони.

Над планините ще бъде облачно, по върховете мъгливо, с превалявания от сняг. По-значителни ще са валежите в Странджа и Родопите. Вятърът ще се ориентира от изток-югоизток, ще е умерен и силен. Ще се затопли, максималната температура на височина 1200 метра ще е минус 7°, на 2000 метра около минус 13°.

По Черноморието ще бъде облачно със снеговалежи, по-интензивни по южното крайбрежие. Температурите през деня ще се повишават и след пладне мокрият сняг ще преминава в дъжд. През нощта срещу сряда на места ще има поледици. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са от 1° до 5°. Температурата на морската вода е 2-3°. Вълнението на морето ще се усили, след обяд до 3-4 бала. 

Каква е прогнозата за времето във Вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК