Това е първото доказателство, че те са живи

По темата

Афганистански талибани разпространиха видеозапис на двама преподаватели – австралиец и американец, които бяха отвлечени в началото на август в Кабул. Оттогава досега за тях нямаше информация. Във видеото двамата преподаватели от Американския университет в Кабул заявяват, че са били записани на 1 януари, след пет месеца в плен. Те посочват своята самоличност, както и тази на родителите си. На записа двамата са с цивилни дрехи, седнали пред бяло платно, поставено като фон. Това е първото доказателство, че двамата заложници са живи.

Те бяха отвлечени на 7 август 2016 на излизане от университета. Колата им е била спряна от джип с четирима въоръжени мъже. Шофьорът на колата им и бодигардът им не са били отвлечени от похитителите.

През септември Пентагонът съобщи, че направеният опит да бъдат освободени със сила се е провалил. Говорител на военното ведомство тогава съобщи, че операцията за освобождаването им е била разрешена от президента Обама, но е била неуспешна. Той не уточни къде и кога се е провела тя.

Американския университет в Афганистан е отворен през 2006г. Той се охранява постоянно от 70 служители на силите за сигурност.