Според прокуратурата парите са от подкупи

Отново арести на митничари. 25 служители на митницата на пристанище "Варна-Запад" са били задържани в четвъртък вечерта при акция на ГДБОП. 

По темата

Тече разследване за искане и получаване на подкупи. Извършени са над 70 претърсвания и изземвания от домове и служебни помещения.  

Открили 711 000 лева, които според прокуратурата са от подкупи. 

"До края на денонощието спецпрокурорите ще повдигнат обвинения на конкретни лица“, посочи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Наблюдението на замесените в схемата започнало още преди четири месеца, а самата операция тече вече близо денонощие.

Арестите и обиските са продължили през цялата нощ. Сред арестуваните има не само митнически инспектори, но и стажант - митничари и спедитори. Всички те са били разпитани пред съдия от Специализирания наказателен съд. 

Действията на ГДБОП са под надзора на специализираната прокуратура. На място са прокурори от специализираната прокуратура, а към Варна пътува и съдия от специализирания съд, пред когото ще се извършват разпитите.

Часове след обиските на митницата на Пристанище "Варна-Запад" гишетата работеха нормално. Пред камерата на NOVA спедитори отрекоха митнически служители да са им оказвали натиск. 

Пристанището е разположено на брега на Белославското езеро и всички стоки и товари минават през митнически проверки. Тук се обслужват товарите на девненските химически заводи, а годишно се обработват над 150 хиляди контейнера. 

Репортер: Нивелина Няголова