В Южна България вече започнаха превалявания

Нова порция сняг през новата седмица. В Южна България вече започнаха превалявания. Над страната е облачно, мъгливо на много места покрай река Дунав и в Североизточна България. Сняг вали на много места в Южна България, като умерени са валежите в Чирпан, Кърджали и Хасково, но все още количествата на валежите са незначителни. 

Дебелината на снежната покривка е почти без промяна: в Северна България  - между 6 и 30 см, а в Южна – между 2 и 17 см, в София – 20 см.

Към 11 ч. температурите в страната са от минус 11° в Свищов, минус 10° - в Оряхово, Кнежа и Силистра до +5° в Ахтопол.

По темата

В по-голямата част от страната е почти тихо. В Сливен и Бургас се е усилил север-североизточният вятър, до 12 м/сек.

Започналите от юг снеговалежи, до края на деня и през нощта постепенно ще обхванат по-голямата част от страната. В югоизточните райони и по морския бряг ще вали дъжд и мокър сняг. Ще духа слаб, в Източна България – умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между минус 3° и плюс 2°, по Черноморието - до 5-6°.  

Над планините ще е облачно и след обяд на много места ще вали сняг. По-значителни ще са валежите в Родопите и Странджа. Ще духа умерен до силен вятър от източната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 3°, на 2000 метра – около минус 8°.

Над Черномориeто ще е предимно облачно. От юг ще започнат валежи от дъжд и мокър сняг. Ще духа умерен, временно и силен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 4-6°. Температурата на морската вода е 3-4°. Вълнението на морето след обяд ще е 3-4 бала.

Във вторник над по-голямата част от страната ще бъде облачно. Разкъсвания на облачността ще има над югозападните райони. В Северна България ще превалява сняг, в Горнотракийската низина - дъжд и сняг, а по Черноморието - дъжд. Ще духа умерен, главно в Източна България временно и силен североизточен вятър. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, а максималните- между минус 3° и 2°.

През нощта срещу сряда, с понижението на температурите, в по-голямата част от страната валежите ще са вече от сняг и ще се усилят. Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг, по-значителни в Родопите и Странджа. Ще духа умерен до силен източен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 3°, на 2000 метра – около минус 7°.

Над Черномориeто ще бъде облачно с валежи от дъжд. Ще духа умерен, временно и силен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха: 3-6°. Температурата на морската вода е 3-4°. Вълнението на морето след обяд ще е 3-4 бала.