"Модернизацията на България трябва да бъде кауза на всички правителства", заяви той

"Дадох всичко от себе си в подкрепа на обединена и силна Европа, която да мине през кризите и да стане по-силна от тях".

По темата

Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на срещата на бизнеса с правителството на тема „Каква беше България преди 5 години, каква е сега и каква може да бъде след 20 години", пише БГНЕС. 

Според него модернизацията на България трябва да бъде кауза на всички правителства занапред и да не се поставя под въпрос.

„България трябва да продължи да бъде проевропейска сила на Балканите и отговорен член на ЕС и НАТО”, каза още Плевнелиев.

Той коментира, че мандатът му е протекъл във време на големи геополитически промени и изцяло променена среда за сигурност. „Свидетели сме на нови геополитически реалности, противопоставяне на глобално и регионални сили невиждано от Втората Световна война насам, войни-хибридни и конвенционални белязаха този мандат. Въпреки бурите, България беше остров на стабилност, незаобиколим фактор в региона”, смята Плевнелиев.

"За тези 5 години търговията на България с Китай Виетнам и Турция се удвои. В този мандат иновации, дуално образование, либерализация, енергийна ефективност, бяха зададени като национални приоритети”, каза Росен Плевнелиев.

Президентът заяви, че въпреки напредъка съдебната реформа не е завършена. „Темата за справедливостта в държавата е поставена от народа като най-важната. Темата за работата на съда, прокуратурата, е под светлината на общественото внимание и прожекторите на гражданите. Необходим е прогрес и всички оставаме посветени да работим за него”, посочи Плевнелиев.

САЩ са гарант за сигурността на ЕС, само така ЕС просперира. Оттеглянето на безусловния американски ангажимент ще дестабилизира допълнително съюза. Идва времето за промяна в ЕС. ЕС досега беше мека сила, това ще се промени. Голямата заплаха за България е да пропусне моментът на новата вълна на интеграция, която предстои”, каза Плевнелиев.