В ГЕРБ провеждат вътрешен референдум за това с кого да се коалират за вота

По темата

Коалиция между ГЕРБ и БСП не е възможна. Така премиерът в оставка Бойко Борисов отговори на подозренията, че следващите избори могат да създадат нов модел на управлението.

"По-добре е да има правителства на малцинства, за да се знае кой управлява и кой носи отговорността, отколкото широка коалиция", заяви Борисов.

Премиерът обаче не каза какво ще прави партията, ако членовете й отговорят, че с БСП могат да са партньори на вътрешния референдум, който се провежда в момента.

Борисов заподозря и задкулисни игри при реденето на служебния кабинет на Румен Радев.

"Убеден съм, че Корнелия Нинова участва в служебното правителство, но ме притеснява факта, че излиза и казва, че не участва", коментира премиерът в оставка по време на 11-ата годишна среща на бизнеса с правителството „Накъде тръгва България”. 

"Изпитали сме най-разнообразни средства за натиск. Искам да благодаря на господин Борисов, който въпреки конфликта, за който споменах преди малко, е тук сред нас, показвайки уважението си към вас", каза бизнесменът Иво Прокопиев. 

"Аз затова съм тук. Защото моята съвест е 100% чиста. Аз картички не пращам. Освен личния есемес, който изпратих, за да ти пожелая "честита Нова година", и останах обиден от изказването ти", отвърна Борисов. 

Разменените реплики са след обвиненията, повдигнати на Прокопиев за сделката с ЕВН. А преди бизнесът да заговори, политиката се настани на сцената. Премиерът Борисов използва трибуната, за да отхвърли спекулациите, направени по собствените му думи, че е възможна коалиция между ГЕРБ и БСП в следващия парламент.

От ГЕРБ щели да заложат на друга тактика - който спечели, да управялва сам, дори да не му стигат депутатите. С което се противопостави на мнението и на министри и на заместника си в партията - че отново трябва да се търси партньорство вдясно. Ако ГЕРБ спечели. 

Според премиера БСП вече са на власт - чрез служебното правителство. И призова Корнелия Нинова открито да влезе в управлението през следващите месеци.

След това премиерът даде думата на фирмите, за да говорят за бизнес.