То ще съдържа три български символа

Логото за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. ще съдържа три български символа - кирилицата, шевицата и българския флаг. То бе избрано след публичен конкурс. Победителят Тодор Ангелиев е събрал 76 точки от възможните 90, информира БГНЕС.

По темата

„Пожелавам на българското лого на добър час. Символът е ключ към въображението. 6 месеца по света това лого ще е символът на България, както е било при всички председателства досега. 180 творци изпратиха проектите си за председателството. Ще обясним защо се гордеем с нацията си и с това, което може да дадем на ЕС”, заяви Кунева.

Вицепремиерът в оставка обясни, че през 2015 г. едва 3% от българите са знаели, че има председателство. През 2016 г. вече 30 на сто знаят за него.

Участие в конкурса са взели и българи, живеещи в чужбина, участвали са и много студенти, както и хора с изграден авторитет. Близо 10 са и чужденците, участвали в конкурса, сред тях - украинци, македонци и германци. 20 от проектите за лого са били с роза, с паметника Шипка - 3, с книга - 2, с българското знаме - 9, с ръце - 3, със звезда - 9, 29 са били с българските шевици, с минерални извори - 2, с карта на България - 6. Имало и проекти, повтарящи туристическото лого, с кирилицата били 21. Имало и такива с хоро, лъв, посланици, цвете, птица, НДК и слънце. Логото трябвало да бъде оригинално, авторско, ясно, съобразено с председателството.

„Мотивира ме това, че исках да направя хубаво лого, което да е графично добре поднесено и да дава лице на България. Опитах се. Мотивацията ми беше да направя нещо хубаво”, заяви победителят в конкурса Тодор Ангелиев.