Той е обвинен за длъжностно присвояване

Изпращат о.з. бригаден генерал Димитър Шивиков на военен съд. Той е обвинен за длъжностно присвояване на чужди вещи за 10 225 лева. За да улесни престъплението си, той е изготвил документи с невярно съдържание, смятат от прокуратурата.

По темата

През 2010 г. ген. Шивиков е бил командир на българския контингент в Афганистан. Te са получили вещи (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи), които трябвало да раздадат на местното афганистанско население. В края на мисията остатъкът трябвало да бъде предаден на следващия контингент. Вместо това Шивиков разпоредил част от вещите да бъдат докарани в България с военен полет. За да улесни действията си, ген. Шивиков е съставил официален документ с невярно съдържание. 

Проверка от Министерството на отбраната установила „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“. 

Присвоеното имущество било собственост на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ISAF/ - операцията, ръководена от НАТО. 

За извършеното престъпление се предвижда затвор от 1 до 10 години. Димитър Шивиков е с мярка за неотклонение “Подписка“.