По думите й има отбелязани точни стъпки, които ако изпълним, наблюдението ще приключи

"Докладът на Еврокомисията за България е обективен. Нека партиите да не го ползват за популизъм. Трябва да има приемственост между сегашната и следващата власт", заяви правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева. 

По думите й има отбелязани точни стъпки, които ако изпълним, наблюдението ще приключи. 

По темата

"В доклада се прави анализ на целия период, в който механизмът съществува. Реформите са постигнали успех през последните 2 години. Имало е периоди на бавни темпове, но и на успехи. През последните 10 години страната ни има значителен напредък. Имаме подкрепа за изменението на Закона за съдебната власт. По 1 и 6 показател имаме значителен напредък. Критиките са насочени към 4 и 5 показател. Най-вече корупцията по високите етажи на властта. Препоръките са за продължаване на създаването на единен орган, продължаване работата по съдебната карта и електронно правосъдие", добави Захариева. 

"Когато се правеше този механизъм за наблюдение, беше ясно, че той няма да продължи дълго. Реформите обаче се забавиха и година след година трябваше да навсксваме. Надявам се този механизъм да остане на раменете само на българската държава. Трябва да се ангажират институции, партии, публични групи за натиск и да приемем законите, които са набелязани. Това е много силен знак за пълна мобилизация. Идеята е, че Европа ще ни "осинови" и ще ни помага, няма да стане. Това си е наша задача", заяви вицепремиерът и образователен министър в оставка Меглена Кунева. 

Тя изрази личното си разочарование от факта, че по време на мандата на сегашното Народно събрание не беше приет Законът за борба с корупцията. 

"Този закон е знак, че хората са чути. 88% от българите считат, че имаме проблем с корупцията. Съжалявам, че това Народно събрание не прескочи летвата на очакванията на българския народ. Това трябва да е първият закон, който новото Народно събрание ще приеме. Ако някой си мисли, че може да го отложи, няма как", добави Кунева. 

Вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова заяви, че прегледът на направеното през последните 10 години е обективен. 

"Констатира се, че има осъдителни присъди, но и че има много дела. Констатира се и неудачният период, в който ГДБОП беше преструктурирана. Но сега ГДБОП е една добре работеща институция, което е видимо отвън, но не и у нас. МВР е дадено за пример за борба с корупцията, особено в областта на пътна и гранична полиция. Практиката при нас се препоръчва и за други ведомства", добави Бъчварова.