Назначенията започват от 27 януари

Съставът на служебния кабинет вече е ясен. Посочените министри ще бъдат назначени на 27 януари с указ на президента Румен Радев.

Ето и пълния списък: 

Огнян Стефанов Герджиков - служебен министър-председател на Република България.

Герджиков е български юрист и политик, председател на 39-ото Народно събрание в периода 2001–2005 година. Той е принуден да напусне своя пост и по този начин е свален предсрочно от длъжността. Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Председател е на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото Народно събрание. Герджиков е и носител на орден "Стара планина".

Илко Тодоров Семерджиев - служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването; 

Родом от Гоце Делчев. Завършва стоматология в Медицинската академия в София. Специализира в Германия, Обединеното кралство, Испания, Франция и САЩ. В началото на 90-те години е директор на VI градска обединена болница в София. Бил е заместник-министър на здравеопазването в кабинета на Любен Беров, но подава оставка поради несъгласие със здравната политика. По-късно заема същата длъжност в правителствата на Стефан Софиянски и на Иван Костов. На 8 март 1999 г. е назначен за директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). На 21 декември 1999 г. с промените в правителството на Иван Костов е избран за зам.-министър на здравеопазването, какъвто остава до края на мандата.

Стефан Динчев Янев - служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната;

Роден 1960 г. в гр. Поповица, Пловдивска област. Завършва Военна академия “Г. С. Раковски” и Военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ. Бил е военен аташе във Вашингтон и е работил със структурите на НАТО в Брюксел. В Министерството на отбраната е бил шеф на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана”. Владее английски, немски и руски език. Женен, с две деца.

Малина Валентинова Крумова - служебен заместник министър-председател по европейските фондове;

До момента Крумова е част от екипа на вицепремиера Томислав Дончев. Обсъждано било и тя да е вицепремиер. Директор на Дирекция „Централно координационно звено“ към МС и член на Работната група на високо ниво за опростяване към ЕК. Зам.-министър на екоминистерството в първото служебно правителство на Плевнелиев, бивш ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда". Малина Крумова е назначена за съветник на вицепремиера по управление на европейските фондове Илияна Цанова на 18 август, 2014 г. 

Деница Златкова Златева - служебен заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018;

Дълги години тя беше международен секретар на БСП. Златева взе дейно участие в предизборната кампания на Радев. В 42-ото Народно събрание тя бе председател на парламентарната комисия за контрол на еврофондовете.

Пламен Димитров Узунов -  служебен министър на вътрешните работи;

От '93-а година работи в системата на МВР. През годините е заемал няколко ръководни длъжности в полицията. През 2013 г. е директор на областната дирекция на МВР-Пловдив. Той подаде оставка след 2015 г. след два скандала, при които отказа да санкционира свои подчинени. Единият случай е свързан със смъртта на 63-годишен пешеходец, сгазен на „зебра” в Пловдив. Впоследствие са открити множество грешки и нарушения, извършени от полицаите. Месец по-късно, през септември 2015 г. Узунов заяви, че е бил притискан от депутата от ГЕРБ Методи Андреев да уволни шефа на РПУ-Първомай, а той отказал, тъй като не намерил необходимите основания. 

Кирил Миланов Ананиев - служебен министър на финансите;

Той е бил заместник-министър на финансите на Владислав Горанов. Член на Надзора на НЗОК и на Българската банка за развитие, както и на управителния съвет на Фонд “Земеделие”. Служебен заместник-финансов министър в кабинета „Близнашки”.

Ананиев започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва специалност "Финанси и кредит" в УНСС. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление "Държавни разходи" и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г. Бил е също секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).

Гълъб Спасов Донев - служебен министър на труда и социалната политика;

Той е завършил финанси в УНСС и право в Русенския университет. Има дългогодишна практика в сферата на труда и социалната политика. Той влезе в екипа на социалното министерство през 2014-а година като зам.-министър на Ивайло Калфин. В периода 2009-2014 г. е зам.-председател на Агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”. Заемал е постове в Националния институт за помирение и арбитраж, Фонд „Условия на труд”, член и председател на Надзорния съвет на НОИ, главен секретар и директор на дирекция в министерството на труда.

Спас Владимиров Попниколов - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Спас Попниколов е роден през 1969 г.От 2008 до 2017 е учредител и ръководител на инженерно – консултантска фирма, която предоставя инженерни услуги в инфраструктурното строителство.От 2003 до 2007 г. работи в Министерство на регионалното развитие и благоустройството като Държавен експерт в Дирекция “Благоустройство, инженерна инфраструктура и ландшафт” и в Звеното за Изпълнение на Проекти по програма ФАР. В периода от 1997 до 2003 г.  заема длъжности на управител, ръководител строителство и ръководител обекти в частния сектор. Получава висшето си образование в Университета по архитектура, строителство и геодезия през 1997г. с придобита специалност Строителен инженер по Транспортно строителство. Говори английски и руски език.  

Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката;

Проф. Денков беше заместник-министър на образованието и науката в екипа на Меглена Кулева. На 5 април 2016 г. обаче поиска да бъде освободен от длъжността, а като мотив посочи съществените различия с приоритетите и стила на работа на министър Кунева и част от екипа й.Денков беше част от три последователни кабинета в МОН, което осигури необходимата приемственост за реализацията на промени в поверените му ресори - висше образование и европейски структурни фондове.

Ради Драгнев Найденов - служебен министър на външните работи;

Ради Найденов е роден в София на 24 август 1962 г. Завършва 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов” в София. Следва специалност „Международни отношения“ в УНСС от 1983 до 1989 г., която завършва със степен магистър. През 1993 г. завършва курс за млади дипломати към Европейския колеж за изследвания в областта на международната политика и политика за сигурност – център „Джордж Маршал“. Специализира в Германия, Франция и САЩ. Владее немски, руски и английски език, пише БГНЕС.

Започва кариерата си като външнополитически сътрудник в БЗНС през 1990 година, където работи до 1992 г. През 1992 г. е експерт в Управление „Политика и сигурност“ в Министерството на отбраната.

Работи в Министерството на външните работи от декември 1992 г. Заема позициите аташе, трети секретар в посолството на България в Швейцария (1994 – 1996), първи секретар в посолството в Германия (1999 – 2001). От 2001 до 2002 г. е заместник-министър на отбраната. До 2005 г. е началник на кабинета на министър-председателя на България (по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски). От 2005 до 2011 г. е извънреден и пълномощен посланик на България в Австрия. През май 2011 г. е назначен за постоянен секретар на Министерството на външните работи, което е най-високата длъжност в дипломатическата служба. От февруари 2012 г. е извънреден и пълномощен посланик в Германия.

Мария Енчева Павлова - служебен министър на правосъдието;

Мария Павлова е родена през 1971 г. в гр. Пловдив. Завършва средното си образование в ЕСПУ „Светлозар Попов“ – гр. Пловдив през 1990 г. През 1996 г. завършва магистърска степен по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 1998 до 2006 г. следовател в Столична следствена служба. От 2006 до 2012 г. е прокурор в Софийска районна прокуратура. От 2012 г. е следовател в Националната следствена служба. През 2016 г. е избрана от Общото събрание на следователите в Национална следствена служба за член на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС. Омъжена. Има едно дете.

Рашко Любомиров Младенов - служебен министър на културата;

Роден е на 8 февруари 1947 г. Завършва Музикално училище „Л. Пипков” в София, специалност „Пиано” при доц. Лидия Кутева. През 1972 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1972) и започва кариерата си по разпределение в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе (1972-1975). Работи като актьор и в Сатиричния театър, Театър „София“, Младежки театър, Малък градски театър „Зад канала”. Бил е директор на Сатиричния театър и ДТ „С. Огнянов” - Русе. Бил е и директор на Драматичния театър в Благоевград.

През 1994 г. преподава пиано в училище по изкуствата в гр. Мексико, Мексико. В периода 2006 – 2009 г. работи в Българския културен център в Москва. От 9 януари 2012 г. работи като пенсионер на свободна практика.

Ирина Стойнова Костова - служебен министър на околната среда и водите;

Доц. д-р инж. Ирина Костова е декан на Хидротехнически факултет на УАСГ. Тя е завършила Математическа гимназия "Акад. Н. Обрешков". Дипломира се като строителен инженер по ВиК, профил „пречистване на водите” във ВИАС, където защитава докторантура. През 1997 г. специализира хидроложки методи за управление на околната среда в Център за изследване на водите VITUKI – Будапеща. Членувала е в експертни работни групи за оценяване на проектни предложения на бенефициенти по Оперативна програма „Околна среда“ по приоритетна ос 1 (сектор „води“), ISPA и кохезионен фонд, МОСВ. Извършвала е консултантска дейност към JASPERS за оказване на техническа помощ на Общините и МОСВ в подготовка на проекти във водния сектор, финансирани по кохезионния фонд на ЕК. Външен експерт към работна група по проект "Подкрепа на реформата в отрасъл водоснабдяване и канализация", МРРБ. Костова е строителен мениджър на реконструкцията на пречиствателна станция за отпадъчни води на гр. Враца.

Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието и храните;

Доц. д-р Христо Бозуков е бивш председател на Селскостопанската академия. Той започва научната си кариера в Института по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ) през 1984 г. Извървял е пътя от стажант – агроном до директор на научното звено, пост който заема от 2007 г. до назначаването му на председателския пост на Академията.

Завършва висшето си образование във ВСИ Пловдив през 1985 година със специалност "Инженер-агроном по защита на растенията и почвата" и специализация "Растителнозащитни технологии при полските култури". Защитава докторска дисертация през 1999 година, а от януари 2002 година е ръководител на секция "Агротехника и растителна защита". От март същата година е избран за член на Научния съвет на ИТТИ. Хабилитиран е като старши научен сътрудник през 2003 г.

Христо Владимиров Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Христо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г. Притежава магистърска степен по специалността "Международни икономически отношения" от УНСС, както и международни сертификати за управление на проекти. Работил е като ръководител проекти в сферата на местното самоуправление и като експертен съветник на кабинета на министъра на транспорта в МТ. От 2007 г. до 2011 г. е заемал следните длъжности в НКЖИ: съветник към УС и заместник генерален директор.

През септември 2011 г. е назначен за заместник-генерален директор в Национална компания "Железопътна инфраструктура", с ресор "Стратегия и администрация".

Теодор Венков Седларски - служебен министър на икономиката;

Доц. д-р Теодор Седларски е декан на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Той е щатен преподавател в катедра „Икономика“ на Стопанския факултет от 2005 г. От 2009 г. е старши, а от 2010 г. – главен асистент. Защитава докторска дисертация през 2009 г. в областта на институциите, транзакционните разходи и икономическото развитие. Хабилитира се през 2011 г.

Получава образованието си във Виенския икономически университет и в Стопанския факултет и (бакалавърска степен по Стопанско управление през 2002 г. и магистърска степен по бизнес администрация през 2004 г.).

През 2007 и 2008 г. печели последователно стипендия „Ернст Мах“ за млади изследователи на австрийското Министерство на науката и стипендия на Швейцарската конфедерация за специализации в сферата на новата институционална икономика, съответно във Виенския икономически университет и Университета Санкт Гален в Швейцария.

От 2012 г. е ръководител на Центъра за икономически теории и стопански политики към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От април 2014 г. е академичен директор на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ "Св. Климент Охридски", афилиран с Института за стратегии и конкурентоспособност към американския университет Харвард.

През февруари 2014 г. е избран за национален представител на България в конфигурациите на Програмния комитет на Рамковата програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020" . От юли 2013 г. е съпредседател на Френско-германския център за приложни изследвания по икономика и управление към СУ "Св. Климент Охридски". От ноември 2011 г. до октомври 2015 г. доц. Седларски заема длъжността на заместник- декан по учебната и международната дейност на Стопанския факултет.

Чете лекции по институционална икономика, икономически теории, международна икономика, икономика на публичния сектор, пари, банки и финансови пазари.

Научните му интереси са в областта на новия и стария институционализъм, новата стопанска история, икономическия анализ на правото, историята на икономическите учения, поведенческата и експерименталната икономика.

Сред последните му публикации са книгите "Икономически теории: история на икономическата мисъл" (2015), "Нова институционална икономика" (2013), "Институционални аспекти на пазара" (2013), "Институционална икономика: възможности и неизползван потенциал" (2012, в съавт. с Т. Попов), "Международна икономика" (2013, в съавторство с Х. Албек).

Николай Ангелов Павлов - служебен министър на енергетиката;

Николай Павлов е член на Съвета на директорите и Изпълнителен директор на „Булгаргаз”. Той е бил финансов директор и член на съвета на директорите на НЕК.

Стела Иванова Балтова -  служебен министър на туризма;

Стела Балтова е родена през 1961 г. Завършила е Университета за химични и металургични технологии в София и Университета на Северен Елзас. Има специализация по маркетинг и предприемачество.

През 2007 година е назначена за заместник-председател на Държавната агенция по туризъм. Преди това, през 2005 г. Стела Балтова е назначена за експерт в дирекция „Външноикономическа политика” в Министерството на икономиката и енергетиката. От 2002 до 2005 г. е ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в посолството ни в Дания.  

Даниела Станимирова Дашева - служебен министър на младежта и спорта.

Професорът от НСА Даниела Дашева е експерт по Теория и методика на спортната подготовка. Дашева знае писмено и говоримо 4 езика и е бивш зам.-ректор на НСА. През 2015 година беше кандидат за ректор, но загуби от проф. Пенчо Гешев.

Дашева е завършила Учителския факултет на ВИФ „Георги Димитров” (НСА), с втора специалност треньор по баскетбол. 

През 1991 г. защитава докторска дисертация, през 2004 г. защитава дисертация за научната степен „Доктор на педагогическите науки“. 

От 1991 до 1994 г. е преподавател във Висшето училище по Физическо възпитание и спорт в гр. Мостаганем, Алжир, след което придобива магистърска степен по спортна психология към Католическия университет в Льовен, Белгия. 

От 1999 г. е доцент по Теория и методика на спортната тренировка, от 2006 г. е професор. 

Даниела Дашева има редица научни публикации и държи много на научната дейност в спорта.