"Основната ни задача ще бъде да работим за повишаване на социалния статус на военнослужещите", каза той

"Най-важният въпрос са хората в отбраната. Каквито и съвременни въоръжения и техники да притежаваме или да се опитваме да придобием, без хората в крайна сметка резултатът няма да е добър", каза служебният министър на отбраната Стефан Янев, който прие поста от предшественика си Николай Ненчев на церемония във военното ведомство. Стефан Янев е и служебен вицепремиер по вътрешен ред и сигурност.

Служебният министър добави, че в този смисъл, със съзнанието за ограничението във времето, основната задача ще бъде да работят за повишаване на социалния статус на военнослужещите и на цивилните, които работят в системата на отбраната, така че да има предсказуема прогноза за кариерно, социално и друго развитие.

По темата

"Ще се опитам, аз и моят екип, да се стремим да не създаваме предпоставки за някакви стресове в системата. Да продължим това, което е правено по обичайния ред, с особено внимание върху бойната подготовка", заяви Янев, който посочи, че неслучайно поставя този акцент, защото смята, че това е в основата на бъдещите ни въоръжени сили.

Като основни критерии, които, по думите му, ще бъдат водещи в работата им, той открои добронамереност, прозрачност и справедливост в управленските решения.

Стефан Янев благодари за наследството, което оставя предшественикът му, като добави, че смята, че всичко направено е било в интерес на обществото, на народа на България, и в интерес на въоръжените сили, защото ние като държава нямаме други въоръжени сили освен нашите. Янев добави, че вниманието и енергията са насочени към тяхното поддържане и надграждането на необходимите способности.

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев посрещна Янев с "добре дошли у дома си". Ненчев изрази удовлетворението си от това, че именно Стефан Янев ще бъде министър на отбраната. Запознах се с биографията му и всичко онова, което чух от неговите колеги, от хората, с които е работил, бяха само положителни отзиви - за висок професионализъм, за отдаденост към националната кауза, посочи Ненчев. Той пожела успех на министър Янев и по традиция подари на своя приемник икона на Свети Георги Победоносец.