Започва подготовка за бързо повишаване на конкурентоспособността на икономиката

Служебният министър на икономиката Теодор Седларски заяви по време на приемането в МИ на поста от министъра в оставка Божидар Лукарски, че ще бъде направен одит на провежданите стопански политики. Той изтъкна, че няма опит в провеждането на стопански политики, който да не е ценен, и добави, че след един необходим в началото, по думите му, одит на провеждането им, ще продължи работата с ускорени темпове по новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" и за изпълнение на целите на Програмата за иновации и интелигентна специализация.

Започва подготовка на няколко стъпки за бързо повишаване на конкурентоспособността на икономиката, като в този процес ще бъдат привлечени представители на български и чуждестранни академични среди.

Служебният министър каза още, че ще се повиши изследователският капацитет в министерството за анализи и прогнози, като идеята е да се предоставя регулярно информация, за да се увеличи заетостта и добавената стойност чрез модерни производства.

Министърът в оставка Божидар Лукарски заяви по време на церемонията, че се гордее от постигнатото и посочи, че за това говорят резултатите - ръст на икономиката за последната година над 3,2 на сто; безработица под 8 на сто; ръст на износа с 5,2 на сто; износът към трети страни бележи ръст от 1,5 на сто за 2016 г., а към ЕС - 5,9 на сто. 

Като положително в досегашната работа на ведомството той посочи подобряването на инвестиционния климат, успешното приключване на старата оперативна програма, по която над 660 млн. лева са дадени на бизнеса, и рекордните резултати, по думите му, по новата програма, по която са сключени 983 договора на стойност 230 млн. евро.

Лукарски изрази надежда да бъде завършено намаляването на административната тежест за бизнеса и отчете, че ефектът от досегашната работа по този проблем възлиза на 121 млн. лева намаление на тази тежест за бизнеса.