Причината е, че негов съотборник беше дисквалифициран от МОК заради положителна допинг проба

Най-бързият човек на планетата Юсеин Болт върна на Международния олимпийски комитет златния си медал от игрите в Пекин.

По темата

В изявлението пред вестник „Джамайка Глийнър” Болт заяви, че ако се наложи ще помогне финансово на спринтьора Неста Картър да обжалва пред Спортния арбитражен съд обвиненията в допинг.

Болт, Картър, Асафа Пауъл и Майкъл Фратър бяха част от ямайския отбор по бягане на Олимпийските игри в Пекин през 2008 година, който в сряда беше дисквалифициран от МОК заради положителната проба за допинг на Картър. Неговият допинг тест се оказа сред 454-те, проверени повторно от Световната антидопингова агенция заради съмнения и даде положителен резултат за метилхексанамин. Като наказание, МОК изиска и четиримата да върнат златните си отличия.

„Тежко ми е, че трябва да върна един от медалите си, но вече го направих”, каза Болт пред изданието. „Не съм щастлив, но това е просто едно от нещата, с които се сблъскваме в живота си”, добави той.

Въпреки спънката в иначе изрядната си спортна кариера, Болт заяви още, че няма да позволи на случката да го разфокусира през този сезон. Той ще е и последен за него. В края на миналата година деветкратният олимпийски шампион съобщи, че след Световното по лека атлетика в Лондон през 2017 той ще постави край на кариерата си.