Вижте до какви сериозни проблеми може да доведе това

На всеки е известен здравословният минимум от миене на зъбите два пъти дневно. Много хора обаче не спазват това изискване. 

По темата

Според стоматолозите, пренебрегването на двукратното миене на зъбите всеки ден може да доведе до най-различни проблеми като разклатени зъби, кървящи венци и дори коронарна болест на сърцето, съобщават БГНЕС и Daily mail.

Екип американски стоматолози разкрива накратко какво точно се случва, когато пропуснем измиването.

На първо място е лошият дъх, който сериозно може да увреди социалните ни контакти и да ни дискредитира пред околните. Това води и до натрупване на плака и бактерии върху зъбите. Това от своя страна води до ерозия на емайла и обеззъбяване.

Друг проблем е кървенето на венците, което е свързано с редица инфекции в устната кухина, опасни за цялото тяло. Впоследствие идва и пародонтозата, която води до загуба на зъби.

Неизбежна последица е и оцветяването на зъбите, което също не говори добре пред света за нас и нашата хигиена.

Исхемичната болест на сърцето е малко известна, но особено рискова последица от вредния навик. Тя се причинява от натрупаните в устната кухина токсини и бактерии, които навлизат по-навътре в тялото и се смесват с кръвния поток. Така се свързват с коронарните артерии и ги запушват, след което се повишава опасността от сърдечен удар.

Специалистите напомнят да не си правим оглушки и да почистваме устната си кухина поне два пъти дневно – преди закуска и преди сън. Те препоръчват използването на паста за зъби с флуорид.

Четката за зъби трябва да се сменя всеки месец, тъй като бързо се замърсява. Вместо зъбите да се търкат назад и напред, четката трябва да се движи леко в кръгови движения. /БГНЕС