Бившите партньори ще участват като конкуренти в предсрочните избори

Реформаторският блок - окончателно разделен. Лидерът на ДСБ Радан Кънев и депутати от парламентарната група на Реформаторите учредиха официално надпартийното обединение "Нова Република".

По темата

По същото време бившите им партньори си избраха ръководство след обединителния конгрес през изминалия уикенд. И докато хората около Кънев се обявиха за категорична алтернатива на ГЕРБ. Реформаторите ще се борят за коалиция с партии-членки на Европейската народна  партия, а в това число влиза и ГЕРБ.

Бившите партньори ще участват като конкуренти в предсрочните парламентарни избори. Въпреки това говориха за обединение.

 „Тогава, когато десницата е била разединена, политическият резултат за десницата не е толкова интересен, но политическият резултат за България е идването на БСП и ДПС на власт. Ние знаем, че Реформаторският блок може и трябва да бъде център на единение на десницата”, коментира говорителят на Реформаторите Петър Москов.

 „Ако имаме цел в момента, тя е да не допуснем коалицията между ГЕРБ и БСП, която се подготвя. Ние сме били опозиция на Бойко Борисов и сме алтернатива на Бойко Борисов. Блокът на Меглена Кунева е бил патерица на Бойко Борисов и заявява, че ще бъде патерица на Борисов”, коментира Радан Кънев.

В "Нова Република" участват Обединение „Съюз за Пловдив”, ДСБ и ПП „Българска демократична общност”. „В "Нова Република" влизат и множество организации, и отделни личности. Ще има допълнително присъединяващи се политически партии, но ще има преди всичко допълнително присъединяващи се личности”, обясни Радан Кънев.