Какво се е случвало зад стените на лагерите на смъртта?

Забраната на Тръмп за влизане на граждани от 7 държави в САЩ породи гнева на обществото. А моментът беше повече от зле избран. В петък светът отбеляза Международния ден в памет на жертвите от Холокоста, а мнозина направиха паралел между указа на Тръмп и закона Джонсън-Рийд от 20-те години на миналия век, ограничаващ достъпа на имигранти (от всички страни) в САЩ.

Потребителят @Stl_Manifest публикува на страницата си в Twitter снимки на еврейски бежанци, които пристигнали с параход до бреговете на САЩ през 1939 г., но не били допуснати от американските власти. По-късно повечето от тях били убити.

"Казвам се Йоахим Хирш. Американците ме върнаха на границата през '39-а. И така бях убит в Аушвиц". 

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ЕВРЕИТЕ В КОНЦЛАГЕРИТЕ

И тогава, и сега Америка затръшва „златната порта”. Никой американски президент от времето на Франклин Рузвелт не е правил нещо толкова жестоко и пълно с предразсъдъци, коментира „Американ Интерест”, като сравнява страданията на сирийския народ с тези на евреите. 

Геноцидът заличава от лицето на земята близо 6 милиона европейски евреи. Светът никога не трябва да забравя ужаса на Холокоста. А Аушвиц е неговият символ. Norddeutscher Rundfunk разкрива мъчителното ежедневие на обитателите на концлагера. Те били събуждани още по тъмно със звука на тръба. Няколко хиляди затворници разполагали само с една тоалетна… ако изобщо имало такава. Канализация липсвала. Закуската представлява мътна течност с лош мирис, спомнят си оцелели. 

На ден пленниците работели по 11 часа. Строели пътища с подръчни инструменти, докато не изпаднели в несвяст. По-слабите, които не издържали на темпото, ги чакала газовата камера. По-голямата част от тях тежали едва по 30 килограма.  

Всяка вечер всички били преброявани поименно. В една декемврийска вечер на 1938 година в Бухенвалд била установена липсата на двама обитатели. Тогава проверката продължила 19 часа на минус 15 градуса и довела до смърт чрез измръзване на над 70 души. 

Наказанията били садистични и в повечето случаи довеждали до мъчителна смърт. Редовна санкция били 25 удара с камшик на голо. От жестокостта на ударите често гръбначният стълб на потърпевшия се чупел, а бъбреците били напълно раздробявани. Тези, които получавали смъртоносната инжекция фенол в сърцето, били смятани за "щастливци". Останалите бавно умирали в агония в продължение на часове в някоя от постройките или просто били оставяни да лежат на плаца. 

Редактор: Гергана Тенева