Това са изводите на Комисията за финансов надзор, която подложи компаниите на стрес тестове

Застрахователите и пенсионните дружества са стабилни и устойчиви. Това са изводите на Комисията за финансов надзор, която подложи компаниите на стрес тестове, за да провери реакцията им в извънредна ситуация.

По темата

Към пет от застрахователите има препоръки да подобрят работата си в следващите между три и пет месеца, но сред тях няма фирми, които сключват задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

От всички 27 пенсионни дружества само към 10 няма препоръки. Останалите трябва да направят малки за пазара корекции от 33 милиона лева - някои да увеличат капитала си, например, а други да подобрят счетоводното си отчитане.

Според доклада обаче проблем за парите на хората не би трябвало да има. Това беше първият стрес тест в бранша в Европа, който паралелно се случи и в северната ни съседка Румъния. 

"Двата сектора са стабилни, устойчиви. Повечето от компаниите са започнали мерки. Ще излезем с предписания от 3 до шест месеца", коментира председателят на Комисията по финансов надзор Карина Караиванова.

"В случай, че не могат да се справят в срок, всички рискове са поети от Обезпечителен фонд. Няма застраховател от тези с препоръките, който да сключва гражданска отговорност", категорична е зам.-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн.