Хеликоптерите ще засилят способностите за разузнаване и атаки

Въоръжените сили на Тунис са получили доставка от шест произведени в САЩ военни хеликоптери, които да използват в борбата си срещу тероризма, обяви правителството. Премиерът Юсуф Чахед е присъствал в южната военна база Габес за получаването на въздухоплавателните средства, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

„Хеликоптерите ще засилят способностите за разузнаване и атаки във войната срещу тероризма. Те са оборудвани за дневни и нощни операции и за разузнаване и наблюдение“, заяви той.

През март се очаква и доставката на още 18 броя от вида Bell OH-58D Kiowa Warrior.

През май миналата година Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на хеликоптери за Тунис на обща стойност от 100 800 000 долара, в договор, който включва поддръжка на специализирани системи и обучение.

"Съединените щати се ангажират със сигурността на Тунис, развивайки и поддържайки тяхната способност за самозащита", се казва в изявление на министерството на отбраната на САЩ.

От там заявяват, че споразумението ще подобри способността на Тунис за провеждане на операции за сигурността на границите и борбата с терористите.

Тунис бе обект на вълна от смъртоносни джихадистки атаки след революцията през 2011 г.

ООН изчислява, че повече от 5000 тунизийци се борят за екстремистки групи, най-вече в Ирак и Сирия.