Недоволните вече искат оставка на правителството

Около половин милион души излязоха отново на протест в Румъния, въпреки че правителството оттегли спорното постановление, което облекчаваше наказанията за корупция. Само в Букурещ се събраха близо 300 000 души. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Борбата на площад "Виктория" пое в нова посока. Ако в предишните дни хората настояваха за оттегляне на спорния указ, то те вече искат оставката на правителството.

Най-споменаваното име на протеста се превърна това на лидера на управляващата партия Ливиу Драгня. Символично той беше осъден. Някои протестиращи дори му отредиха място на бесилото.

За протеста се бяха стекли хора от цялата страна, а и от чужбина. На площад „Виктория” имаше хора от Италия, Германия и Палестина. В неделната вечер площадът беше място на разочарование, надежда, непримирост, но и тъга. Протестите продължават. 

Премиерът Сорин Гриндяну изключи обаче възможността да се оттегли и заяви в телевизионно интервю, че носи отговорност към хората, гласували за неговата партия на парламентарните избори на 11 декември.

Той обеща бързо да започне обществени дебати по въпроса с останалите политически партии и гражданското общество.

Това са най-масовите антиправителствени протести след революцията през 1989 г., при която бе свален тогавашният комунистически диктатор Николае Чаушеску.