Пол Маниет призова за Bulgxit, Рolxit, Hongrexit и Roumaxit

Премиерът на белгийската провинция Валония Пол Маниет се изказа за излизането на България, Румъния, Полша и Унгария от Европейския съюз, пише вестник „Монд”.

По темата

Социалистът Маниет, който е един от „най-големите евроскептици”, както сам се определя, се прочу покрай споразумението с Канада, което Валония спираше.

Сега според Маниет е „желателно” да има „Polxit, Hongrexit, Roumaxit и Bulgxit”, които да последват излизането на Великобритания от Европейския съюз.

В интервю за „Еко”, Пол Маниет заявява, че се надява на „трудни, но балансирани” преговори с Лондон, които да вдъхновят други страни от Централна и Източна Европа, но също така, може би и Дания и Швеция, евентуално изкушени на свой ред, да преговарят за търговски споразумения и партньорства и в крайна сметка да напуснат ЕС.

Тези думи рязко контрастират с обичайния тон на европейските социалдемократи, а дори и с този на белгийската франкофонска социалистическа партия.

Руди Демот, министър-председателят социалист на Федерация Валония-Брюксел, се дистанцира от думите на своя колега. Демот се обяви по-скоро за възраждане на европейския проект, което да започне от няколко държави, а не една или повече страни членки да напуснат ЕС.