Движението по съоръжението трябва да бъде възстановено най-късно до 14 февруари

По темата

Има опасност да се откъснат и други елементи от осветителната система в тунела „Ечемишка”. Това е предупредила прокуратурата служебния регионален министър, АПИ и управителя на „Автомагистрали” - фирмата, отговорна за ремонта в съоръжението.

Премиерът Огнян Герджиков готви уволнения заради трагедията в тунела. Очаква се още в сряда да бъдат освободени двама души, които не са си свършили работата. 

Междувременно, за инцидента вече са разпитани полицаите, дошли първи на място, братът на починалата жена, още един роднина и шефа на „Автомагистрали”. За да се действа по-бързо в разследването, по него вече работят двама следователи.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов разпореди по тунела да се работи денонощно. Срокът, който е даден за възстановяване на движението, е 12-14 февруари. 

Решено е старата осветителна система в „Ечемишка“ да бъде демонтирана, за да може движението да бъде възстановено възможно най-бързо. Според преценката, укрепването на съществуващата конструкция би отнело повече време и няма да гарантира 100 процента безопасност.

Междувременно, председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов разпореди да се направят извънредни огледи на всички тунели и съоръжения в страната.

Докладите за настоящото им състояние, както и предложения за мерките, които е необходимо да бъдат предприети, трябва да бъдат представени в агенцията до 10 февруари.

28 са тунелите по републиканската пътна мрежа. Те са на територията на областите София, Враца, Велико Търново, Благоевград, Кюстендил, Пловдив и Смолян.

При инцидент в края на миналата седмица осветително тяло падна върху кола и уби една жена на място в тунел "Ечемишка". Според брата на загиналата жена, който е бил с нея в колата, виновни са от Пътната агенция. Те пък отричат да имат вина и твърдят, че през септември месец е била направена проверка и оценка както на осветителните тела, така и на самата конструкция.