Партията на Христо Иванов отива на изборите в коалиция заради процесуални пречки

Месец и половина преди вота вече има обвинения за откраднати подписи и сигнали в прокуратурата. Поводът - три жалби, с които вчера беше оспорена регистрацията на партия „Да, България”. 

По темата

Това поставя под въпрос участието на десния проект на бившия правосъден министър Христо Иванов в парламентарните избори.

Непознаването на всички учредители на „Да, България” минира регистрацията в съда, защото именно с подписите на трима от тях се оспорва вписването партийните регистри. Днес една от набедените за жалбоподатели – Вера Асенова, разпозна като фалшив подписа си и внесе сигнал в прокуратурата. 

Другите две жалби не са оттеглени. Докато съдиите решават казуса по тях,  „Да, България” ще пропусне срока да се запише за участие в изборите. За да се борят за гласове, ще трябва да влязат в коалиция с някого.

От „Да, България” са в преговори и с други партии. Представители на партията започнаха да събират подписи за участието й като коалиция на няколко места в София. Събраните подписи трябва да са минимум 2500.

Това не е първият случай, в който заради процедурни пречки се поставя под въпрос участие на една партия на избори. През пролетта на 2009 г. самостоятелното участие на СДС за евровота беше спряно от съда. Тогава СДС съучреди „Синята коалиция”.