Кой е човекът, който работи там в почти пълна изолация?

Вече седмица метеорологичната станция на връх Мусала работи на пълен капацитет. Единствено екип на NOVA успя да пробие дебелия сняг и да се качи на почти 3000 метра височина. Кой е човекът, който работи там в почти пълна изолация? С него се срещна Николай Василковски.

През октомври миналата година измерванията на върха бяха временно прекъснати. От БАН тогава обясниха, че това се налагало поради липса на квалифициран персонал. В края на октомври там все пак беше осигурено човешко присъствие, за да се избегне консервирането на съоръженията. От началото на този месец станцията отново подава всички необходими данни за времето.

СПИРАЩИ ДЪХА СНИМКИ ОТ КРАСОТАТА НА ПЛАНИНАТА ПРЕЗ ЗИМАТА ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Първият поглед от хижа “Мусала” към покрива на България. Изглежда лесен преход, докато не стигнеш Леденото езеро. Оттам нагоре пътят е стръмен, с огромни камъни и лед, а лекият вятър се превръща в силна виелица. Една грешна стъпка и падаш в снежната пропаст. А в метеорологичната станция е Венко Димитров.

Преди години той е работил там, но след това отива в станцията на Мургаш. Сега е отново на покрива на България. На стената стои снимка на покойния Огнян Филимонов. Метеорологът, който миналата есен излиза на разходка и не се връща. След неговата смърт от БАН решават да ограничат дейностите на метеорологичната станция.

Измерванията там се правят през три часа. Работата на наблюдателя обаче не свършва до тук. Техниката трябва да се поддържа особено през зимата, когато падне дебел сняг. Две седмици в месеца Венко прекарва на Мусала. Живот извън цивилизацията на цената на една минимална работна заплата.