При инцидента са се ударили общо седем превозни средства

51-годишна българка и още трима души – граждани на Румъния и Турция, загинаха при жестока катастрофа на магистрала в Унгария в сряда сутрин. Пострадалите са десетки, някои - в тежко състояние. Сред тях има и 12-има наши сънародници.

По темата

Деветима от ранените българи са откарани в болницата в Сегед, а останалите трима – в лечебно заведение в Мако.

Във верижния сблъсък участвали два български микробуса и още пет превозни средства.

Най-вероятната причина за катастрофата е гъстата мъгла.

Шофьор на бус спрял в дясното платно на магистралата, за да разговаря със свой колега. Паркирал в аварийната лента. В същото време автобус се приближил и не видял спрените бусове заради мъглата”, разказва един от полицаите на местопроизшествието.

Спрелите бусове са с регистрация от Търговище. В автобуса от Румъния, по данни на местните медии, също са пътували българи.

Другият от катастрофиралите бусове се оказа собственост на жена от Омуртаг - Гюлхан Нихат Мустафа. На посоченият адрес обаче не живее никой. Дори кореспонденцията на Гюлхан стои неотворена. Хора от Омуртаг казаха, че къщата е продадена и не знаят къде живее сега. Потърсихме съдействие и от местната полиция, но и от там не бяха наясно къде е настоящият адрес на собственичката на буса. Съседите се оказа, че не познават жена с такова име, макар да живеят само през една къща.

Едната жена в Мако е в критично състояние, другият човек е със счупен крак. А в болницата в Сегед имаме още деветима души. Четирима от тях са в лошо състояние, с наранявания в главата, стомаха и гръдния кош, някои от тях са със счупени крайници и не са пострадали толкова тежко. Има такива, които са в реанимация, с тежки травми”, каза за NOVA Румяна Йорданова, консул на България в Унгария.

 Тя допълни, че сред ранените са и майка и бебе, но травмите им не са сериозни. Пред консула ни жената разказала, че пътувала с детето в единия микробус. Връщали се от Германия към България.

Това, което каза тя, е че е спяла в момента, в който е станал сблъсъкът. Но последвал и втори. Най-вероятно двата микробуса са били между румънски камиони и автобуса с румънска регистрация”, коментира Йорданова.

Предстои идентифицирането на още от пострадалите, тъй като те са били без документи в момента, в който са пристигнали в болницата.