Поводът е 144-ата годишнина от гибелта на Апостола

Деца от цялата страна - на почетен караул пред паметника на Васил Левски в столицата. Поводът е 144-ата годишнина от гибелта на Апостола.

На всеки няколко минути учениците се сменят по двама на поста пред паметника. Те са облечени в куртки, копие на униформата, с която се е снимал Левски през 1868 г. в Букурещ. Събитието ще продължи до 19 февруари - датата, на която Aпостола на свободата губи живота си в името на родината.

По темата

Децата са членове на клубовете „Mлади възрожденци”. В страната има над 200 такива клуба с повече от 3000 деца. В инициативата се включват деца от 4-годишна възраст до 12 клас. Те ще трябва да стоят на караул по около 30 минути.

Младежите, които тази сутрин застъпиха на караул пред Паметника на Васил Левски, са от Пазарджик, от гимназията по механоелектроника.

„Облечен съм в автентична военна униформа на Васил Левски. Пушката ми също е истинска. Тя е извадена специално за нас от музея”, разказа ученикът Михаил.

„Ние сме облечени в униформи, които носят българския дух. Това е голяма чест за нас. Сама поисках да се включа в инициативата”, каза ученичката Таня от Пазарджик.  

Повече по темата гледайте във видеото.