Причината е добавка, която уврежда имунната система

Добавката титаниев диоксид, която се слага в хляба и в дъвките, може да се окаже опасна за здравето, тъй като уврежда имунната система, а организмът става по-уязвими за инфекции, пише в."Дейли мейл", цитиран от БТА.

Споменатият диоксид уврежда структурата на клетките в червата. По този начин опасните бактерии по-лесно проникват в тях. Титаниевият диоксид се среща в много храни под обозначение Е171.

При по-продължителния му прием могат да настъпят опасни здравни последствия, установиха американски учени.

Добавката влияе на способността на чревните клетки, наречени микровили, да абсорбират хранителните вещества, както и желязото, цинка и мастните киселини.

Титаниевият диоксид пречи и на правилното разграждане на поетата храна. Той преминава през стените на червата и достига до други части на тялото.