От престъпната схема те печелят между 30 и 50 хил. евро

Българските телефонни измамници вече действат и в съседна Гърция, където хората пазят спестяванията си в брой след скорошната финансова криза, пише турският вестник „Daily Sabah”, цитиран от Агенция „Фокус”.

„Ако в България печалбите от измами са между 2000 и 5000 лева, то в Гърция са между 30 и 50 хил. евро“, казва полицейският служител Златка Падинкова.

Представяйки се за полицаи, със заплахи за разправа с близки, дръзки български банди тормозят възрастните хора в страната и крадат от тях спестяванията им

По темата

„Те не само ми отнеха парите, но и здравето“, оплаква се 82-годишната пенсионирана учителка от Кюстендил Гергина Алексиева. Жената е станала жертва на нова престъпна схема, в която хората са подмамени, че помагат на полицията да залови телефонни измамници. Така пенсионерката губи всичките си спестявания на стойност от 5800 лева

Старите хора са лесна плячка в най-бедната страна членка на ЕС – много живеят сами, защото децата им са в чужбина, за да търсят по-добър живот.

Изолацията, комбинирана със спомените от банковите кризи, кара пенсионерите често да пазят големи суми в брой в домовете си, което ги прави цел за измамниците.

Около 900 000 души в страната са били цел на телефонни измами според последните проучвания. Правителството е стартирало информационна кампания, като медиите излъчват предупреждения за най-обичайните измами и как хората да избегнат да стават жертви.