Родители и ученици поставиха цветя в памет на загиналото момиче

Родители и ученици поставиха цветя и свещи в столичното 52-ро училище. Така почетоха паметта на 11-годишното момиче, което почина в петък след като беше ритнато в корема от съученик. Докъде стигна разследването и какво е отключило тази агресия?

„Такова нещо не се приема от съзнанието. Няма как да легнеш и да спиш спокойно. Много е тежко”, споделя Данко Калапиш, директор на 52-ро училище.

По темата

Всичко започнало с игра. С игра на семейство. А след малко играта се превърнала в караница между 11-годишно момиче и 11-годишно момче. Малко по-късно момичето умира.

„Децата се справят. Имат нужда да потъгуват малките. Тези, които са били съученици на загиналото дете. По-големите имат нужда да се чувстват съпричастни към общата тъга на училището”, обяснява психологът Младен Владимиров.

Макар и малки децата разбират какво се е случило и се опитват да го приемат. 

„Обясняват си го по свой детски начин”, казва още психологът Младен Владимиров.

Психолозите работят с всички ученици в училището, за да се справят с трагедията. Детската смърт даде повод за размисъл дори и на държавата.

„Колегите учители трябва да знаят как да идентифицират риска и какво да правят при агресия и какво да правят в следващия момент”, на мнение е началникът на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева.

„Има агресия в обществото, а училището е част от него, то не е изолирано”, коментира психологът Младен Владимиров.

След трагедията държавата обеща и спешна проверка в училището. Сигурно, че каквото и да открие учебното заведения вече е различно.

През миналата учебна година над 80% от училищата в страната са подали поне един сигнал за насилие. Ситуациите с физическа и вербална агресия са над 5000 само за една учебната година. Освен срещу агресията, държавата ще търси вариант и за намиране на медици в училищата.