Инцидентът станал в безмитен магазин

Бившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова е глобена на летището във Варшава за кражба на козметика от безмитен магазин на стойност 400 долара, научи NOVA от свои източници. 

Първоначалната информация, разпространена от местното радио RMF, беше, че ексдипломатът ни е арестувана.

След инцидента Поптодорова обяснила, че просто разглеждала един от кремовете във въпросния магазин. Тогава по телефона позвънила майка й. Без да си даде сметка, че помадата е все още в ръката й, бившият посланик излязла пред търговския обект, за да проведе разговора. Тя казала още, че веднага се отзовала на обаждането, защото майка й в момента имала здравословни проблеми, научи още NOVA.

ПОПТОДОРОВА: ТРЪМП ЩЕ НАПРАВИ ЕВРОПА ПО-СИЛНА

При проверката на охранителите обаче Поптодорова се легитимирала с дипломатически паспорт, какъвто има право да ползва пожизнено.

Бившият ни посланик в САЩ е отказала връзка с посолството ни в Полша.

От българското външно министерство потвърдиха, че "по данни на полицията на летището във Варшава на 27 февруари в 16 ч. е била задържана г-жа Елена Поптодорова за кражба на козметика от магазин на летището. Козметиката е на стойност 1640 полски злоти, равняващи се на 381 евро. Г-жа Поптодорова не е пожелала посолството на България да бъде уведомявано по случая".  

В ДОМА НА БИВШИЯ НИ ПОСЛАНИК В САЩ ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА

От летището във Варшава пък отказаха коментар.

Елена Поптодорова е дипломат, политик и общественик. Активно участва в създаването на политиката на България, насочена към членство в Европейския съюз. 

От 2010 до 2016 г. Елена Поптодорова беше посланик на България в САЩ. А между януари 2002 г. и август 2008 г. е извънреден и пълномощен посланик във Вашингтон.

Заемала е различни постове във външно министерство. Била е пълномощен министър на България в Рим и генерален консул в Сан Марино (1987-90).

Кариерата ѝ започва като преводач на Тодор Живков.