Министерският съвет ще сложи лимит на таксите за вписване, които плаща бизнесът

Великденски бонуси за пенсионерите и намаляване на листите с чакащи в болниците. Това обяви служебният кабинет при отчета на първия месец от управлението на страната.

По темата

За да си спести упреци, че правителството е немощно, кабинетът Герджиков дава по 40 лв. за най-бедните пенсионери с доходи до 314 лева. Добри били финансовите резултати на държавата, затова хазната ще отпусне 51 млн. лв. за великденските добавки. Те ще стигнат до 1.290 милиона души.

Първия си месец служебно управление правителството отчете на 1 март, с нагласата, че няма да му се наложи да остава дълго след изборите.

След раздаването на мартеници се раздаде и отчетът. Според Герджиков - отчет на свършеното добро. И добавки за Великден.

Но и поредният проблем - дълговете на болниците. Феноменалното чакане за здраве щяло да приключи.

В икономиката - Министерският съвет ще сложи лимит на таксите за вписване, които плаща бизнесът.

Без затормозяване обаче вървяла подготовката за председателството. И за изборите. А липсата на машини за гласуването нямало да попречи на вота.

Напредване за членството ни в еврозоната Герджиков не обеща. При нормални обстоятелства, до изборите нямало да има напредък и за номиниране на български еврокомисар.

 

От отчета се разбра, че смяната на 22 областни управители не била чистка. Защото, например, през 1997-а Софиянски махнал всички. 

Кабинетът Герджиков предложи и нов началник на отбраната. Избрали ген. Андрей Боцев, сега командващ сухопътните войски, измежду седем други. Заради професионализъм, военна кариера и опит.

Отчетът за добрите новини на кабинета Герджиков мина и през енергетиката. Там всичко вървяло по план, даже имало излишък на ток.

Правителството обаче не пощади здравеопазването. С предупреждения за дисциплината за парите на болниците. Защото 150 млн. от дълговете на държавните и 42 млн. от дълговете на общинските лечебни заведения не били плащани навреме.

Кабинетът Герджиков е първият, в който здравен министър беше назначен и за вицепремиер.