11-годишното дете има нужда от рехабилитация зад граница

11-годишният Бобчо има нужда от нашата помощ, за да се почувства по-добре. На 8-месечна възраст на детето е поставена диагноза „Детска церебрална парализа, квадрипирамиден синдром – тежка степен”. 

По темата

Бобчо развива и тежка форма на епилепсия, резистентна на лекарства. Вече 10 години рехабилитацията е непрекъсната, провеждани са му и многобройни други терапии, както и медикаментозни лечения, но лекарите признават, че терапевтичните възможности вече са изчерпани.

"Детето се роди нормално, доносено, според лекарите всичко при него беше нормално. Изписаха ни след 3 дни престой след раждането му  и с усмивки на лицата без да знаем, че само няколко месеца по-късно животът ни ще се превърне в безконечна битка за оцеляване", споделя майката на детето Полина Божилова. 

"В края на петия месец забелязах, че Боби държи ръчичките си свити в юмруче, че не може и не иска да седи. След месец отидохме на консултация с невролог и тогава му поставиха диагнозата детска церебрална парализа. След няколко месеца беше направен и първия ядрено-магнитен резонанс, който всъщност заключи за тежкото заболяване полимикрогия", разказа тя. 

Благодарение на всекидневните усилия на родителите си и на рехабилитаторите, състоянието на Бобчо започва да се подобрява. Нещата обаче се влошават, когато момченцето получава първия си епилептичен припадък. 

"През годините минахме стотици кабинети, направихме безброй изследвания, сменихме множество лекарства, сменяхме дозите, сменяхме комбинациите, нищо. Дойде един момент, в който Бобчо просто съществуваше, излизаше от гърч, за да влезе в поредния такъв, само лежеше и гледаше в точка. Тогава вече нямаше какво да се направи и на Бобчо му извършиха първата в България операция на вагусов стимулатор при дете в болница "Иван Рилски" с цел овладяване на епилепсията- имаше благоприятен ефект, но за съжаление не за дълго", сподели майката на детето.   

Наскоро родителите на Божидар са получили предложение от "Лив Хоспитал" в Турция, за 3 курса вливане на собствени стволови клетки и един месец рехабилитация. 

Стойността на лечението е 38 000 щатски долара. Център Фонд за лечение на деца в чужбина отказва финансиране, тъй като се касае за експериментален метод на лечение.

На името на Бобчо има разкрита дарителска сметка в Уникредит Булбанк: BG81UNCR70001521373481 като титуляр е самия той - Божидар Спасов. 

Може и да изпратите дарителски SMS с текст на латиница DMS BOJIDAR на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel). До момента чрез SMS-и са събрани по-малко от 1000 лева, каква точно е сумата може да проверите ТУК. 

Повече за състоянието на Бобчо може да научите ТУК.