Само при трима от тях положителните нагласи преобладават над негативните

Почти всички български политици са с отрицателен рейтинг на доверие. Само при трима от тях положителните нагласи преобладават над негативните – това са президентът Румен Радев, Красимир Каракачанов и Веселин Марешки. Все по-близки са стойностите на одобрението за лидерите на основните претенденти за властта – Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Това сочат данните на Изследователска агенция ЕСТАТ, направено със собствени средства в периода 20.02 – 28.02.2017 г.

Очакваме обичайната за последните години на парламентарни избори или малко по-висока избирателна активност – в рамките на 50 до 60 на сто от лицата в избирателните списъци. Предвид отпадането на санкцията за негласуване и зимната кампания, активността от президентския вот едва ли ще бъде достигната.

Очертава се оспорвана битка за първото място, въпросителни около третото, като и неизвестността дали в парламента ще присъстват пет или шест партии. Шанс да премине бариерата има Реформаторският блок, чийто преизчислен резултат от 2.9% към момента отговаря на точно 4 на сто от гласувалите.

Ако реалността след 26 март се окаже близка до данните от това проучване, първата политическа сила ще разполага с малко над 80 мандата, което прави невъзможно постигането на мнозинство за съставяне на правителство чрез коалиране на два субекта (с изключение на ГЕРБ и БСП) и нови предсрочни избори изглеждат все по-вероятни.

Информация за проучването

Целева група: български граждани на 18 и повече години; Размер на извадката: n=1000; Извадкова грешка за 50-процентен дял при 95% гаранционна вероятност: ±3.1%; Метод на регистрация: пряко стандартизирано интервю в дома на респондента; Период на провеждане: 20.02 – 28.02.2017 г.; Начин на финансиране: със собствени средства