Момичетата, които нямат представа какво ще им се случи

Те се омъжват на 12 години, напускат училище, стават домакини и набързо забременяват. По-нататък съдбата на грузинските булки-деца е неизвестна.

Грузинската фотографка Даро Сулакаури надниква в затворения живот на тези момичета. А той е всичко друго, но не и щастлив.  

ВИЖТЕ ГИ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

„Те нямат представа какво ще им се случи, когато се омъжват. Повечето не знаят нищо за секса, предпазването или забременяването”, посочва Сулакаури.

Според проучване на грузинските здравни власти от 2010-а, едва 3% от жените между 15 и 24 години притежават здравна култура.

Същевременно, семействата им оказват сериозен натиск да родят и да пораснат бързо.

Традицията с омъжването на малолетни момичета в Грузия е по-скоро по културно обусловена. Най-често това се случва в мюсюлманските общности, но го има и при православните християни. Бракове в ранна възраст се срещат и при някои етнически малцинства, като грузинските азербайджанци.

Всъщност, уговорените бракове са последица и от многото случаи на похитени жени през 90-те години. Омъжвайки дъщеря си в ранна възраст, родителите всъщност се надяват да я защитят, уточнява германското издание „Шпигел”. 

Редактор: Гергана Тенева