Държавните ръководители имат важната задача да определят бъдещите политики на ЕС

Важен ден за България в Брюксел. Президентът Румен Радев ще представи българската позиция по бъдещето на Европа пред лидерите на Евросъюза. Държавните ръководители имат важната задача да определят бъдещите политики по имиграция, отбрана и сигурност, както и да изберат председател на Европейския съвет. 

По темата

Европа вече пише сценарии за реформирането си след напускането на Великобритания, което може да се окаже съдбоносно за България и постави страни като нашата в задния двор на Общността, ако бъде приета идеята за Европа на две скорости.

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер предложи пет възможни сценария, по които лидерите да настроят часовниците си. А именно – да се запази актуалното статукво без промени; запазване на общия пазар без политически съюз; тези, които искат, да правят повече – ЕС на различни скорости; сътрудничество в по-малко области, но по-ефективно; всички 27 заедно правят и дават повече.

Лидерите на най-големите икономики сили Германия, Франция, Италия и Испания оформиха група готова да се движи на отделна скорост. Къде ще се позиционират страни като България ще се решава от днес нататък до края на годината.

Работата по реформите би трябвало да започне по време на българското председателство догодина и България ще се нагърби с тежката роля на посредник и председател на ЕС.

Преди началото на дебата днес правителствените ръководители трябва да преизберат Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет. Гласуването обаче ще е интересно, тъй като собствената му страна Полша отказа да го подкрепи и издигна друг кандидат.

Къде е България в тези важни решения ще каже президента Румен Радев. Той получи мандат от правителството да подкрепи Доналд Туск и да отстоява интересите на страната със запазване на единството и целостта на ЕС, без да се преминава на различни скорости.

Репортер: Антоанета Николова