Той категорично обяви, че е против СЕТА и ще даде споразумението на Конституционния съд

Нека не гледаме на ЕС като на дойна крава. Трябва да се стремим с нашата вътрешна политика и с действията си да бъдем пълноправни и достойни членове на Съюза”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет.

„За последните 10 години публичните инвестиции, получени под формата на европейски фондове, са 40% от всички публични инвестиции. През 2013 г. те достигат дори 80%. Друг е въпросът как ние разходваме тези инвестиции. Вътре в България трябва да отворим много сериозен дебат на тази тема”, посочи още Радев. 

По темата

Според него България трябва да бъде солидарна и да подкрепя единството на ЕС, както и да прави компромиси в името на единството.

„Българската държава прави своите жертви в името на солидарността и принципите на ЕС. Българският потребител също прави компромиси - храни с различен стандарт, да не кажа и на по-високи цени. Трудещите се също правят компромиси - инвестициите, които идват при нас, са прекрасни, но цената на труда е много по-ниска за същите усилия и интелект, които влагат нашите работници и инженери. Тоест ние плащаме солидарността не с думи, а с реални компромиси и действия”, посочи Радев.

Според президента политиката ни по отношение на еврофондовете трябва да бъде много по-гъвкава и ориентирана много повече в развитие на човешкия капитал - повече средства за образование, здравеопазване, спорт, конкурентоспособност на малкия и средния бизнес, за развитие на икономиката.

Трябва категорична борба с корупцията и източването на еврофондове, създаване на ясни правила в работата на всички правоохранителни и правораздавателни органи, сериозни реформи в правосъдната система, образованието, здравеопазването, икономическата сфера. Ако не направим това, няма кой да ни чака. Формално или неформално, водещите държави ще вървят на своите скорости”, коментира Радев.

Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА (търговското споразумение ЕС-Канада). Като президент на България ще сезирам Конституционния съд, защото СЕТА налага промени в Конституцията и той трябва да се произнесе дали те са законосъобразни”, заяви държавният глава.

По неговите думи т. нар. стари страни в ЕС имат опасения, че тяхната скорост на развитие се забавя. От друга страна, са опасенията на по-новите, че ще бъдат изоставени и че няма да получат достатъчно подкрепа, че могат да останат в периферия. 

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.