Това обявиха от коалицията

Агентите на Държавна сигурност са се оттеглили от листите на Реформаторския блок. Това обявиха от коалицията.

Вчера стана ясно, че хора с картончета има и в десните листи, въперки заявките им, че това няма да се случи. 

По темата

Припомняме, че общо 78 са агентите във всички кандидат-депутатски листи, показа проверката на Комисията по досиетата, обхващаща над 4000 кандидати за парламента. Най-много са кандидатите с досиета в листите на БСП – 15,  следва ги ДПС с 9. В листите на Обединените патриоти има общо 8 сътрудници на бившите служби.

Наравно с тях е недотам известното Движение за радикална промяна "Българската пролет", оглавявано от досегашния депутат и бивш дипломат Велизар Енчев. В листите на ГЕРБ има петима бивши агенти.

Изненадата - кандидати с досиета изскочиха и от листите на десницата, въпреки заявките, че това няма да се допуска. В Реформаторския блок се появиха трима, а в „Нова република” - един. И двете формации заявиха, че ще ги оттеглят.  В листите на „Да, България” на Христо Иванов има двама бивши сътрудници на Държавна сигурност.

Повечето от имената на агентите в листите вече сме чували при предишни избори и проверки. И все пак - ето по-известните. Сред тях е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Бившият председател на ДПС и настоящ на ДОСТ Лютви Местан фигурира в архивите на ДС с картонче. При ГЕРБ най-известното лице с досие е бившият конституционен съдия Георги Марков, а  в левицата - двама водачи - журналистът Тома Томов и военният специалист от резерва полковник Славчо Велков. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.