Той е обвиняем за атентат срещу магазин във френската столица

Най-известният терорист – Карлос Чакала на съд. Обвинението е за атентат срещу магазин в Париж през 70-те. Защо чак сега и кой е легендарният Карлос Чакала?

Илич Рамирес Санчес отрича всички обвинения. Това е истинското име на 67-годишният венецуелец, станал световноизвестен като Карлос Чакала. Той твърди, че не е взривил парижкия магазин през 74-та. Когато загинаха двама и над 30 бяха ранени. А адвокатката и негова съпруга, казва, че всичко е фарс.

„Няма проблем, ще бъде забавно! Ще практикуваме малко палеонтология, за да подхраним Музея на политическата история и Френската съдебна система. Защото този процес е безсмислен. Изтекла е давността и вече два пъти е отхвърлян от съда”, обяснява Изабел Кутан-Пейре, съпруга и адвокат на Карлос Чакала.

Но прокурорите твърдят, че има смисъл. Карлос Чакала стоял зад взрива, и трябвало да понесе отговорността, дори повече от 40 години по-късно.

„Това е дело, каквото много рядко виждаме във Франция. За нещо станало толкова отдавна”, казва Савериу Фели, адвокат на един от пострадалите.

Преди повече от 30 години Карлос Чакала беше най-известния терорист в света. Твърди се, че е убил десетки в редица атентати. Изтърпява две доживотни присъди във френския затвор. Но Илич Рамирес Санчес е много повече от терорист, казват тези, които познават живота му. Цели държави стоят зад това, за което твърди, че се бори - като свобода за Палестина, победата на марксизма и ленинизма и разгром на поробващия света капитализъм. Но има и друго.

 „Той е известен бонвиван. Наслаждава се на хубавия живот, винаги с хубава жена на коляното. Облечен стилно, а в същото време – убиец”, казва Брус Хофман, автор на „Тероризмът отвътре”.

Свързван е с шумни атентати като атаката срещу израелците на олимпиадата в Мюнхен. Години наред успява да избяга от тайните служби на десетки страни. А арестът му е шумна операция на френски командоси в Судан. Сега отново е актуален, макар че изходът от процеса няма да промени много.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.