Какво предизвика гнева на най-големия инвеститор?

Тежък конфликт в „София Тех парк”. След безпрецедентно писмо на бизнесмена Ивайло Пенчев, определило проекта като провал, остават сериозни различия между компанията му и ръководството на парка. Провалена ли е инвестицията за десетки милиони и работят ли вече  високотехнологичните лаборатории?

Заплаха от глоба и неизпълнени обещания. Това предизвикало гнева на най-големия инвеститор в „София Тех парк”.

„Първо ни бяха обещали първа категория ток. Като инвеститор клас А държавата трябва да ни осигури всички комуникации, инфраструктурни. Така и не ни докараха оптичен кабел”, обяснява Ивайло Пенчев, собственик на „Уолтопия”.

По темата

Разбрал, че ще ги глобят, защото сградата им не е пусната в експлоатация на време. По думите му причината била, че ги бавят от Община Младост.

Според Пенчев инвестицията от 80 млн. засега е провал и в парка нищо не се произвежда.

Какво се случва година по-късно, пълни ли са сградите и какво се създава тук. започваме от лабораторията.

„Това е една от микробиологичните лаборатории. В тази лаборатория бяха направени разработките за трето място в света на първия отбор по синтетична биология в света. В този смисъл, твърденията, че тук не работим, са малко особени”, казва д-р Борис Киров.

Точно в момента лабораторията е празна, ето обяснението.

„Предстои да влязат два нови проекта следващата седмица”, казва д-р Борис Киров.

Влизаме и в лаборатория с 3D принтер, който разработва метални детайли.

„Може да видите с очите си, че има хора и оборудването е на лице и се правят реални неща. Но практичекси няма начин да се получи финансов резултат след като сме на 1 година”, обяснява Явор Софронов.

Според ръководството на „София Тех парк” в зала инкубатор има 30 фирми. Празни офиси имало за още 10.

„Истината е малко субективна. Със сигурност има неща, които има възможност да бъдат подобрени и със сигурност в другите сгради и лабораториите могат да са по живи”, на мнение е Елена Николова, наемател на офис.

Официалната позиция на „София Тех парк” по скандала е, че инвестициите на Ивайло Пенчев никога не са били възпрепятствани.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.