Това съобщи премиерът Огнян Герджиков

Служебното правителство е готово да излъчи нов български еврокомисар. Това каза премиерът Огнян Герджиков на дискусия за българското председателство на Европейския съюз.

Независимо дали има редовна, или служебна власт, България скоро трябва да има европейски комисар е мнението на служебния премиер. За поста вече се спрягат различни имена, но никой не е потвърдил, че е получил покана или че е готов да я приеме. Постът остана празен на 1 януари след оставката на Кристалина Георгиева. Тя беше еврокомисар по бюджета в Европейската комисия.

По темата

Служебният кабинет няма намерение да изземе функциите на редовната власт, ако след изборите има ново правителство. Но има и план Б.

„С президента Румен Радев стигнахме до споразумение, че ако след изборите България не съумее да излъчи своевременно правителство, тогава трябва нашето служебното правителство да излъчи еврокомисар. И аз поемам отговорността за това”, заяви Герджиков.  

Отсъствието на еврокомисар носело само минуси като последния доклад на ЕК за България. Бившият министър на европейските въпроси Гергана Паси също твърди, че липсата на представителност в еврокомисията лишава България от политически лостове.

И докато изглежда все по-склонно да номинира еврокомисар, служебното правителство не бърза да влиза в конкретика кои имена отговорят на този профил.

Сред възможните номинации вече бяха споменавани имената на Меглена Кунева, Миглена Плугчиева, Гергана Паси и дори Росен Плевнелиев. Кунева отказа коментар. Гергана Паси беше категорична, че не иска поста.

Служебната власт смята, че влизането в предверието на Еврозоната трябва да е друг приоритет за България и призова без политически чистки на екипите в министерствата, които участват в подготовката на българското  председателство на ЕС.

Междувременно днес стана ясно, че посланикът ни в Турция Надежда Неински е била извикана на консултации в МВнР. Една от обсъжданите теми е била подготовката за изборите на 26 март. Както стана ясно, турски държавници агитират в полза на една от партиите, които се състезават да влязат  в българския парламент. От друга страна, нашите власти нееднократно заявиха, че очакват наплив от изборни туристи за вота от Турция.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.