Бавят им заплатите, искат по-добри условия на труд

Повече то 100 миньори блокираха пътя за Дуранкулак при село Оброчище. Те протестират срещу ниското заплащане и условията на труд в рудник „Оброчище”. 

По темата

Участъкът от пътя за Дуранкулак остана блокиран за половин час предиобед, а миньорите изразиха недоволството си, минавайки по пешеходната пътека. От днес заявяват като основно тяхно искане оставка на ръководството на мината.

Миньорите отказват да работят вече единадесети ден. Искат увеличение на заплатите, повече отпуск и плащане на вредни.

Готови са на гражданско неподчинение и да затварят пътища, за да бъдат чути. От ръководството на рудника обаче отказват контакт с тях.

От фирмата-концесионер „Евроманган” са категорични, че не може да има 30-процентно увеличение на всички заплати, а работниците взимали малко пари, защото имали удръжки по заеми и запори.

Миньорският протест продължава в понеделник пред входа на рудника. Недоволните искат държавата да провери дейността на концесионера.

42-годишният миньор Данаил от село Църква има 15-годишен стаж под земята. Основната му заплата вече 10 години е 660 лева, по последния фиш са му начислени 1137 лева, но след удръжките е взел 748 лева.

Жена му Величка също работи в мина „Оброчище” като хигиенист на минимална работна заплата от 2001 година. Имат момиченце на 6 години. Къщата им е в окаяно състояние, но за да пести Данаил я ремонтира сам със заем от 13 000 лева.

И двамата живеят в страх, че заради протеста ще ги уволнят, че Данаил може да пострада в мината.

Ясно помни смъртта на един от колегите си в мината преди две години, но друга работа засега няма. До ранното пенсиониране му остават около четири години и иска от работодателя си достойно заплащане.

Дългът им в магазина вече стигнал 350 лева. Чакат последните ваучери за храна от мината, за го платят и да започнат трупането на нов.

Репортер: Искра Урумова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.