Защо чуваме все по-рядко чик-чирик в градовете?

Призив към хората в България да спасят... врабчетата. Всеки може да се включи в благородната инициатива, заявяват от Дружеството за защита на птиците. Просто трябва да стоим и да броим малките сиви птички около нас. А резултата трябва да публикуваме на специален сайт в интернет. 

Замърсяване, шум, ново строителство.  Градската среда като цяло, е ясно на орнитолозите,  пречи все повече на врабчетата. Дори санираните сгради нямат вече пролуки в стрехите, за убежища на мъниците.

По темата

„Намаляват местообитанията, намалява храната, и шума в градовете е също един сериозен фактор”, обяснява орнитологът Йордан Христов.

Шумът не позволява чуруликането на малките му да ориентира врабчетата-родители къде са потомците им. всъщност, малките кафяви птички са сладкопойни, но не в общопризнатия смисъл.

„Врабчето е рапърът на пойните птици”, обяснява Нада Тошева, директор на Дружеството за защита на птиците.

Проблемът с изчезването на врабчетата, е по-скоро показателен изобщо за средата в която живеем, включително и ние хората, казват специалистите.

В последните 10 години врабчето е намаляло с близо 30 процента. Да ловиш врабчета, стар но точен израз за загубена работа. Днес обаче вече, изглежда не е така. Броенето на мъниците, ще става чрез сайт.

„Там да избере своето място за броене и да изчака десет минути, и да преброи всички врабчета които вижда”, добавя Нада Тошева, директор на Дружеството за защита на птиците.

Най-разпространенните у нас са три вида врабчета - как да ги разпознаем исъответно, да ги определим? Домашните врабчета са с черно оцветяване на гърдите, а испанските са смесица между другите два представителя на вида. Първото голямо броене на врабчета у нас, ще се проведе на 8 април сутринта.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес